Клонираха мишка от капка кръв

Най-доброто от печата

28-06-2013, 06:23

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Произведоха 600 реплики от белите кръвни телца на гризача

Учени от японския център за биоресурси Riken за първи път клонираха мишка, използвайки само една капка кръв. Тя е била взета от периферните кръвоносни съдове в опашката на женското животно. От въпросния биоматериал са били изолирани левкоцити, които за първи път се използват за клониране.

Учените са използвали технологията, приложена за клонирането на овцата Доли във Великобритания. За разлика от досегашните опити, при които смъртта на клонингите настъпваше твърде скоро, най-новите опитни мишки водят достатъчно дълъг и нормален живот. След съзряването на индивидите изкуствено създадените гризачи безпроблемно могат и да се размножават.

Специализираното издание „Байолъджи ъф рипрадакшън” съобщава, че учени от дъщерен научен институт дори са успели да създадат 600 точни генетични копия на една мишка след 25 последователни цикъла на клониране. Гризачите са били клонирани от няколко различни източници на донорски клетки, включително белите кръвни телца от лимфните възли, костния мозък и черния дроб на животното. Японският изследователски екип, който има дългогодишен опит в клонирането на мишки, е разработвал хипотезата за използването на циркулиращите кръвни клетки за клониране.

Сега учените се надяват, че новаторският метод може да се прилага и при други животни. В бъдеще той ще помогне в борбата за опасването на дивата природа, тъй като с тази асистирана репродуктивна техника, наред с конвенционалното оплождане ин витро и интрацитоплазмената инсеминация, могат да бъдат спасени много застрашени видове. Освен това изследването открива нови хоризонти в мащабното развъждане на висококачествени животни за селското стопанство.