Управляващите започват подмяна на кадрите в администрацията

Най-доброто от печата

28-06-2013, 06:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Назначаването на Цветлин Йовчев за вицепремиер се налагало, за да се разтовари премиерът

Депутати от ДПС и БСП вчера поискаха от кабинета "Орешарски" да направи бързи промени по всички етажи на администрацията. Повод за това стана изборът на двамата нови вицепремиери - Даниела Бобева, която ще е отговорник и координатор по икономическите въпроси, и шефът на МВР Цветлин Йовчев, който ще е силната "дясна ръка" на премиера Орешарски.

Тон даде зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев, който намекна, че сред чиновниците има верни на ГЕРБ, които пречат. "Администрацията функционира тежко, тромаво, в някакво очакване. Тези от администрацията, които имат очакване за смяна, политическа, по някаква причина саботират кабинета, моят апел е да бъдете безкомпромисен към тях. Не сме тук, за да се движим по волята на хора от администрацията, които имат други политически очаквания. След като са приели да работят, ще изпълняват програмата на вашия кабинет. В противен случай има и други свободни работни места", отсече заместникът на Лютви Местан. 

"Не се притеснявайте да правите реформи, всеки човек го оценяват по постигнатите резултати", обърна се към Орешарски и към новите вицепремиери Явор Гечев от "Коалиция за България". Към призива за кадрова метла се присъедини червеният Красимир Янков, който настоя за "разбиване на модела на администрацията от типа Борисов". Депутатът добави още, че имало сценарий за дискредитиране на всички назначения на управляващите. Не е ясно за какъв сценарий говори, при положение че вече няколко дискредитирани кандидатури бяха оттеглени с извинения и признания, че са били грешки. 

Именно кадровата политика на управляващите обаче е най-големият им провал досега. Заради персонални гафове и спорове между коалиционните партньори дори все още има незаети кресла на зам.-министри, а в БСП се надига бунт заради засилващите се позиции на ДПС в изпълнителната власт. 

Депутатите поискаха от вицепремиера Цветлин Йовчев по-твърди действия срещу нарушенията на обществения ред, а от Бобева - да ускори според правомощията си мерките за подобряване на бизнес климата. Според депутати от левицата назначаването на Йовчев като силов вицепремиер ще му даде възможност да контролира службите за сигурност след промените в закона за ДАНС. Идеята била да се разтовари премиерът Пламен Орешарски, за да не носи цялата отговорност. На няколко пъти самият Орешарски обяви, че няма да продължи практиката премиерът задължително да има заместник от силовото вътрешно министерство.

------НАЗНАЧЕНИЕ

Финансовият консултант Красин Димитров бе назначен вчера за втори зам.-министър на икономиката. Миналата седмица заместник в същото ведомство стана и Анна Янева. Квалификацията на Димитров е в областта на икономическите реформи, стимулиране развитието на малки и средни предприятия, иновациите и др. Завършил е УНСС и MBA-LBS University of Lincoln, Великобритания. Почти цялата му професионална кариера е преминала на различни позиции в международни организации като ООН, USAID и др.