Нужна ли ни е интергалактическа валута?

PayPal планира да въведе космическа парична единица

Услугата за онлайн-плащания PayPal обяви, че човечеството вече се нуждае от въвеждането на интергалактическа валута, която да се използва при космически пътувания, и призова иноватори и фантасти от цял свят да се включат в проучването на възможностите, съобщава АФП.

"Време е от сега да започнем да планираме бъдещето... нашата земна визия трябва да се пренесе в Космоса", заявява президентът на PayPal Дейвид Маркъс.

Галактическата инициатива на компанията ще бъде официално обявена в центъра на наблюдение на космическите честоти СЕТИ в Маунтън Вю, Силициевата долина. Идеята е да се съберат на едно място всички участници, които биха имали отношение към комерсиализирането на космическото пространство и концепцията за интергалактическа финансова система.

"Астронавтите, които обитават Международната космическа станция, също трябва да плащат сметки, независимо, че става въпрос само за музика и електронни книги, и смятам, че ако успеем да открием начин да работим в космоса, всички ще имаме желание да отидем", заявява Джил Тартър от СЕТИ – жената, послужила за прототип на персонажа на Джоди Фостър във филма "Контакт".

PayPal се надява да привлече към идеята и компаниите като Space X и Virgin Galactic, които вече разработват космически кораби за туристически пътувания, защото когато хората напускат Земята, ще имат нужда от пари.

"В началото се смеят и мислят, че е ненормално, но изследването на космоса и идеята за комерсиализирането му е много по-близка, отколкото изглежда", заявява ръководен представител на PayPal.