АБРО и БНТ скочиха срещу опита за цензура

Обществото има право да получава достоверна информация, заявиха те

Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори – АБРО и Българската национална телевизия се обявиха срещу намесата на правителството в редакционната политика на медиите.

"Не приемаме политическите и институционални опити за влияние върху свободата на словото и редакционната ни независимост. Спазваме и няма да отстъпим от европейските стандарти за работа на медиите, защото в едно демократично общество обективността и истината са наше задължение и висша отговорност към зрителите", заявиха те в съвместната им декларация.

Реакцията им е предизвикана от изявлеията на предедателя на парламента Михаил Миков и на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Двамата разкритикуваха начина, по който БНТ, БТВ, Нова телевизия и Канал 3 са отразили вчерашния протест пред Народното събрание. Според Миков медийното отразяване е довело да ескалация на напрежението. "Напомням на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии, че справедливото и спокойно отразяване на ситуацията в столицата и в страната е дълг на всеки обективен журналист", заяви още той. Волен Сидеров пък направо обвини представителите на "четвъртата власт" в опит за държавен преврат. "Основни държавни медии - БНТ, Нова тв, bTV и особено Канал 3, работят в помощ на превратаджиите. Те помагат на партии, които не влязоха в Народното събрание и на ГЕРБ, които загубиха властта и работят по чужда поръчка", обяви Сидеров.

АБРО и БНТ заявявиха, че категорично не приемат обвиненията за манипулативно отразяване на протестите срещу правителството."Медиите изпълняват своя обществен дълг да отразяват ставащото в момента обективно и безпристрастно, като спазват основното правило за представяне на всички гледни точки и равнопоставеност на страните. Заявяваме категорично, че в работата ни се водим единствено от интересите на зрителя", пише в съвместната им декларация.
 
"Обществото има право да получава достоверна информация, за да могат гражданите да играят активна роля в условията на прозрачна демокрация", подчертаха АБРО и БНТ.