Манолова нямало да се прави на герой

"Пиещите кафе" не са усмихнатите протестиращи, прозря тя

Депутатът от БСП и зам-председател на парламента се оплака от протестиращите пред Народното събрание.
"Не искам да се правя на герой – и други народни представители вчера се опитаха да влязат в диалог с хората, които се бяха събрали пред НС. Опитвах се да го направя няколко пъти през вчерашния ден, но беше невъзможно. Няма как да се разговаря с хора, които викат, крещят, свирят, заяви тя.  "Моят навик е винаги да говоря с хората, дори при случаите, когато не ни харесват, критикуват, освиркват. Сега бях допълнително мотивирана и от изявленията на ваши колеги, които казаха: защо ви е страх, гражданите искат да разговарят с вас.

Всъщност, журналистите имат основание, защото самите протестиращи бяха заявили, че идват пред парламента с лицата си, за да се видят лице в лице с народните представители, да разговарят с тях. Такъв беше анонсът на вчерашния протест, призна Манолова. Но, трябва да има разговор. Е, вярвайте ми, тази атмосфера около НС беше всичко друго, но не и опит за диалог, коментира зам-председателят на НС.

Вчера след дискусията в парламента с НПО по Изборния кодекс се свързах с министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева и тя прояви разбиране към проблема на Богдан Цветков, който бе заплашил да се самозапали и искаше тази среща с министъра. Така отговори Мая Манолова на въпроса дали си е изпълнила обещанието към пенсионера- бивш полицай. Този човек изглеждаше доста измъчен и страдащ и министър Андреева се съгласи да го приеме тази сутрин в 9 ч., добави Манолова. Богдан Цветков вече се е видял с нея, звънна ми днес и ми съобщи, че тя е организирала той да бъде прегледан от професорите, извършили първата му операция, разказа зам.-председателят на НС. Стискам му палци нещата да се развият по най-добрия начин, добави Манолова.

Смятам, че между нас и протестиращите е възможен разговор стига хората да го пожелаят, но вчера тези 100-200 души искаха да унизят парламента и народните представители, каза тя. Тези хора не бяха лицето на протеста, който виждаме всяка вечер - на симпатичните и усмихнати хора, излезли с децата си и които имат някакво основание да бъдат на улицата. Но това пред парламента беше организирано, категорична бе тя. Самите протестиращи не печелят от едно подобно изкривяване и промяна на тяхното лице. Тези около НС просто крещяха, ругаеха и мятаха предмети, коментира Манолова.

Вчера получих декларацията на 14-те НПО, с повечето от които аз съм работила досега и които уважават правовия ред. Но наистина съм изненадана от опита да бъдат поставяни ултиматуми на НС и както пише - условие за това те да се включат в писането на новия Изборен кодекс е оставката на правителството. Извинявайте, не желая и няма да работя в условия на ултиматуми и натиск, категорична бе тя. Може ли с недемократични средства да се преследва демократична цел, запита тя чрез медиите представителите на тези НПО

На 13-ия ден от антиправителствените протести пред сградата на Народното събрание се бяха събрали около 500 дущи. Наслова на протеста беше: "На кафе пред парламента", а учеатниците в него скандираха "Оставка", "Червени боклуци", освиркваха и замеряха излизащите депутати с домати и яйца. Манолова се срещна с един от протестиращите, който заплашваше, че в противен случай ще се самозапали. Оказа се, че човекът има здравословни проблеми и настоява за среща с министъра на здравеопазването Таня Андреева. "Пиенето на кафе" продължава и днес, сега обаче то е по-мирно. По официални дани в него участват около 300 души.