351 075 от костинбродските бюлетини били годни за гласуване

Нито една от тях не е имала отбелязан знак, твърди зам.-главният прокурор

Готова е назначената от прокуратурата експертиза по отношение на годни и негодни бюлетини. Според заместник-главен прокурор Борислав Сарафов общо в печатницата в Костинброд са открити 475 417 бюлетини. 351 075 броя от тях са били годни да послужат в изборния процес. "Удивлявам се с каква точност сме предсказали броя", каза Сарафов на пресконференция в прокуратурата и заяви, че всяка една от бюлетините е "премина през ръцете им".

Той допълни, че откритите годни бюлетини трябвало да бъдат изолирани от каквато и да е възможност за участие в изборния процес на 12 май. Останалите са били скъсани, смачкани, негодни.

Нито една от бюлетините не е имала отбелязан знак, каза още Сарафов.
Имало е бюлетини за всички избирателни райони, сред тях - за Кърджали, за Силистра и Варна. Близо 40 000 са били за чужбина. По делото с бюлетините са разпитани 28 свидетели, направени са 29 огледа на веществени доказателства, 3 изземвания, четири компютърно технически бюлетини, две от които са готови.

Борислав Сарафов посочи, че все още не е известно кой е изпратил от негово име информацията до медиите.

Bulgariautre.bg припомня, че в ден преди вота на 12 май прокуратурата иззе 350 хиляди бюлетини от костинбродската печатница "Мултипринт", която отпечата и официалните бюлетини за изборите.

След гръмването на скандала от служебния кабинет увериха, че те са били извън договорения тираж от 8 343 000 (в който влизат и 10% резерв), доставен още на 8 май.

Прокуратурата направи оглед на веществени доказателства, като разпечата в присъствието на журналисти, някои от намерените бюлетини. Оказа се, че бюлетините са без отбелязвания.

Само няколко часа след като Бойко Борисов обвини прокуратурата за загубата на 5-6 процента, се появи анонимен мейл в подкрепа на тезата на лидера на ГЕРБ. Мейлът, изпратен до няколко редакции като анонимно писмо, бе с подател името на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.