С бързи избори влизаме в опасна спирала, твърди Местан

Политика

27-06-2013, 11:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ДПС внася проект за комисия за нов Изборен кодекс

ДПС призвова за това протестът да не преминава в "етнорелигиозна нетърпимост"

Ако проведем бързи парламентарни избори още през есента, няма да сме решили нито един проблем. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан на брифинг в парламента. "Защото избори, проведени по стария кодекс, означава да съхраним усещането за недостатъчна легитимност и на 43-ото Народно събрание", изясни той.

Според Местан този Изборен кодекс гарантира легитимност от гледна точка на Конституцията. Но за да се гарантира "реалната, функционална легитимност на парламента", трябва да се преодолее усещането за непредставеност на българските граждани

"Този Изборен кодекс – "законът Фидосова", трябва да бъде не просто основно променен, а има нужда от нов Изборен кодекс, от либерализиране на процедурите за участие на нови политически проекти и граждански инициатива, в това число и на независими кандидати за народни представители, така че след провеждането на избори никой да не се чувства непредставен", посочи лидерът на ДПС. "Да си представим ситуация, при която се върви към бързи избори, избира се ново българско правителство, пет-шест партии остават извън парламента, защото не са прескочили бариерата, а други партии са недоволни от факта, че не са в управлението. Всяка една от тях би могла да има ресурсите да организира протести, включително и да обкръжи парламента. Означава ли това, че и следващото правителство да си подаде оставката незабавно? Съзнаваме ли, че въвеждаме едни опасни политически стандарти, а демокрацията не търпи двойни стандарти", коментира Местан.

Лидерът на ДПС заяви, че партията има отговор на въпросите около новия Изборен кодекс. ДПС ще настоява за премахване на предварителния депозит на независимите кандидати за народни представители, както за това да има минимален брой подписи за регистрацията им за изборите.

"Ще предложим партийната субсидия да се полага не само за партиите, но и за независимите народни представители. Готови сме на решение, което ще равнопостави партиите и независимите народни представители", заяви Лютви Местан.
"ДПС е абсолютно коректна като партия при отчитането на разходите за предизборната кампания. Ние отчетохме всичките си разходи съвършено добросъвестно. Ако някой вярва, че ДПС е похарчило три пъти или пет пъти повече от ГЕРБ по време на тази предизборна кампания, аз няма да му се разсърдя, но ще ми позволите да го погледна с една нескрита снизходителна усмивка – наивни са вярващите", посочи лидерът на ДПС.

Лютви Местан каза, че ДПС са готови да преодолеят егоизма на партиите.

По отношение на бариерата за влизане в парламента той  би искал този въпрос да се реши в съответствие с най-добрите европейски практики. В Европа не случайно преобладава 4-процентната бариера, посочи Местан. Идеята за съхранение на 4-процентната бариера при нас е съчетана с идеята за тотално либерализиране на процедурите и поставянето на нови политически проекти в абсолютно равнопоставени отношения с политическите партии. "Ако Яне Янев има идея непременно да реабилитира битността си на народен трибун, аз предлагам бариерата да падне колкото процента постигне Яне Янев", коментира Местан.

Той е силно загрижен за това, че по думите му - отделни прояви на протеста напускат полето на политическото и се пренасят в полето на етнорелигиозната нетърпимост.

"Политическата зрялост и култура на ДПС ни позволява да гледаме на протеста като на естествено състояние на демокрацията...Когато обаче сме свидетели на други прояви на протеста, дай Боже това да е по-малката част от протестиращите, от които чуваме възгласи като "турците вън", "Благоевград не може да има за областен управител мюсюлманин", когато колегите ми чуваха възгласи като "турски мекерета". Нашият призив е за това протестът да остане в полето на политическото начало, да не преминава в етнорелигиозна нетърпимост", посочи Местан.

Той заяви, че очаква по-категорична позиция на държавния глава за разграничение на проявите на етнорелигиозна нетърпимост, за да не опорочат истинския протест на българските граждани.