Цацаров поиска имунитета на ДПС депутата Щерев, той изненадан

Обвиненията са за пране на пари и финансови престъпления

Сотир Цацаров ще поиска имунитета на депутата от ДПС Щерьо Щерев.

 

"В началото на следващата седмица, най-вероятно в понеделник или вторник, ще внеса искане в Народното събрание за снемане на имунитета на още един народен представител“, заяви главният прокурор. „Това ще бъде Щерьо Щерев, народен представител от ПП Движение за права и свободи".

 

Повдигнатите срещу Щерев обвиненията касаят пране на пари, финансови престъпления и най-общо са свързани с незаконни трансфери на голямо количество средства с неизяснен произход в чужбина, сподели Цацаров.

"Предстоящото искане на главния прокурор за снемане на имунитета ми като народен представител е изненада за мен, защото имаше проблем през 2008 г., но оттогава досега никой не ме е викал, нито разпитвал. Това заяви в кулоарите на НС депутатът от ДПС Щерьо Щерев. Извърши се една проверка на досъдебно разследване и това е. Говори се за пране на пари, за документна измама, но това не е доказано, подчерта Щерев. Досъдебното производство и проверката от 2008 г. още не са приключили и се отнасят за деяния от 2007 г. Категорично смятам, че съм невинен. Тогава искахме да изграждаме едни оранжерии с доста голям обем, но това бе прекратено и не е изяснено до ден днешен, продължи Щерев.

ПГ на ДПС е наясно с проблема, призна Щерев и поясни, че той е член на партията, но е избран от гражданската квота. След образуване на досъдебното производство през 2008 г. той е излязъл от бизнеса и е бил подпомаган материално и финансово от жена си за периода, в който не е работил. Но от 1-2 години отново е в бизнеса до избирането му за народен представител в 42-ото НС, каза самият той.

Преди два дни главният прокурор даде писменото си съгласие за снемане на имунитета и на Цветан Цветанов като народен представител. Искането от Цацаров за даване на старт на дело срещу Цветанов все още е класифицирано като секретно и повече подробности не се съобщават.