Протестиращи отново "на кафе" пред парламента

Разширена зона за сигурност ще бъде обособена край Народното събрание

За втори пореден ден протестиращите срещу кабинета на Пламен Орешарски ще се съберат "на кафе" пред парламента. Началният час на флашмоба е 8.30 часа, като е предвидено той да продължи до 9.30 часа, а после от 12.30 до 13.30 часа.

Организаторите в социалните мрежи пишат: "Очевидно си имаме работа с дебелокожи и нагли хора, които чакат да се изморим и да разтурим "седенката". Затова да отидем на кафе до парламента, на задния вход, откъдето влизат за работа народните представители. Мирно, спокойно и цивилизовано. Да поговорим за оставки, избори и още нещо... ".

На вчерашния флашмоб "На кафе пред парламента" се събраха около 2000 протестиращи. Те скандираха "Оставка" и замерваха с домати, яйца и закуски депутатите, влизащи в Народното събрание.

Наред с този протест традиционните мирни шествия, които се провеждат всяка вечер в столицата и страната, остават. В София те започват в 18.30 часа пред Министерския съвет.

Вчера депутатите в пленарна зала се оказаха недостатъчно за съставяне на необходимия за откриване на заседанието кворум. От необходимите 121 народни представители в пленарната зала дойдоха едва 112. На заседанието не присъстваха парламентарните групи на ГЕРБ и "Атака".

Днес парламентът успя да събере кворум и ще продължи работа. В дневния ред на Народното събрание е предвидено обсъждане и приемане на промени в структурата и състава на Министерски съвет.

Край Народното събрание ще бъде обособена разширена зона за сигурност. Предприетите от полицията мерки са за запазването на реда и предотвратяването на нарушения. От МВР призоваха гражданите да спазват мирния характер на протеста.

В 10ч. около 300 протестиращи блокираха кръстовището на бул."Цар Освободител" и бул."Васил Левски" в района на Ректората. Други пък пред Народното събрание и се разделиха на групички. Малко по-късно всички заедно тръгнаха към Министерски съвет.

Към 11ч. движението по Орлов мост е възстановено. Една част от протестиращите са пред парламента, където хвърлят домати и краставици, а друга - пред Министерски съвет.