Първа стъпка за десен фронт

Най-доброто от печата

27-06-2013, 06:28

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Сините искат нов изборен кодекс и вот наесен

Сините дадоха мандат на правителството на Пламен Орешарски до 15 юли. Това стана в обща декларация, която приеха пет от десните формации - "Движение България на гражданите", Демократи за силна България, Зелените, Народна партия "Свобода и достойнство" и Синьо единство. Тя е първата крачка в опитите за обединение на дясното.
"България се намира в безпрецедентна политическа криза, породена от дълбоко разминаване между очакванията на гражданите и възможностите на политиците в парламента", се казва в декларацията на сините. Според тях за излизането от това състояние са нужни 4 основни стъпки.
Първата е в петък Орешарски да декларира пред парламента, че правителството ще подаде оставка не по-късно от 15 юли. Освен това те настояват парламентарно представените партии да се откажат от съставянето на нов кабинет в 42-то народно събрание. Междувременно десните партии искат президентът да насрочи предсрочни избори до края на септември. През това време пък депутатите да приемат промени в изборния кодекс. Подобни са исканията и на протестиращите.
От ГЕРБ също заявиха желание да се включат в създаването на общ десноцентристки блок. То обаче срещна категоричния отпор на ДСБ и "България на гражданите".