Петима се борят за място в гимназия

Най-доброто от печата

27-06-2013, 06:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Втора английска най-желана, елитните училища са пълни

Петима ще се борят за място в софийско училище след прием в седми клас. 579 кандидат-гимназисти са орязани след първото класиране, което бе обявено вчера. Останалите свободни места пък са 110, за които седмокласниците ще се състезават на второ класиране.
Възможно е обаче да се освободят още свободни места, след като стане ясен приемът в училищата към културното министерство и в частните школа.
Местата в елитните гимназии обаче се напълниха от раз още на първо класиране. Във всички софийски училища
са приети общо 6740 ученици
Най-желаното школо пък е Втора английска гимназия „Томас Джеферсън”.
В нея са поискали да учат 11 898 кандидат-гимназисти. Втората най-желана гимназия пък е Испанската - с 1957 желания, а на трето място в класацията е Националната търговско-банкова гимназия.
Тазгодишният бал е скочил във всички елитни училища. Повишението е между няколко стотни до единица.
Очакваше се балът да се повиши
заради по-малкото места в профилираните паралелки и заради по-добрите резултати на националното външно оценяване след седми клас по български език”, обясни шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева.
За поредна година летвата за прием е най-висока в 91-ва немска езикова гимназия „Проф. д-р Константин Гълъбов”. Там минималният бал за момчета е 34, 610, а за момичетата – 35,084.
На второ място е Софийската математическа гимназия
с минимален бал 34, 445. След това в класацията се нарежда 73-то СОУ с 33,914.
На четвърта позиция е Първа английска гимназия с минимален бал 33,392.
Тази година Испанската гимназия се изравнява с Втора английска. И в двете училища се е влизало с бал не по-нисък от 32,928.
На седма позиция е Френската гимназия, а на осма 35-о СОУ.
Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ) обаче пада с две места надолу, изместена от 22-ро СОУ. Там е и най-големият скок в минималните балове – с над единица до 31,244. На последните места в челната десетка са 133-то СОУ и НТБГ.
С най-нисък бал от 18,402 пък са приети седмокласниците в Професионалната гимназия по механоелектроника „Никола Вапцаров”.
Момичето с най-висок успех се казва Филипа Топалова, тя е ученичка от 49-о СОУ и е приета в немската гимназия с бал от 35,964. Тази година обаче няма пълни отличници и нито един седмокласник не е с максималния бал – 36.
Родители и ученици могат да проверят къде е класирано детето им както на сайта на Министерството на образованието, така и на списъците в училищата гнезда.