Протестите не стихват! (обновена в 21,51)

Мисия София

26-06-2013, 18:53

Снимка:

Александър Попов, sofia.utre.bg

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кафето пред парламента предизвика вътрешен катарзис (ГАЛЕРИЯ)

Sofiautre.bg следи отблизо събитията

За 13 ден недоволният народ излиза по улиците, за да търси оставката на кабинета "Орешарски". И днес десетки хиляди ще потърсят демокрацията на площада и в лозунгите.

Sofiautre.bg следи отблизо протестите и ще съобщава в реално време за случващото се в столицата.

 

18,52: Протестиращи срещу правителството на премиера Пламен Орешарски се събират пред сградата на Министерския съвет. Протестиращите са на различна възраст. От различни краища се приближават граждани, които ще се включат в протеста. Някои от тях носят български знамена, както и лозунги, които са с различни послания, но с едно и също искане – оставката на премиера Пламен Орешарски. Има засилено полицейско присъствие в района на площад „Независимост”. Обстановката към този момент е спокойна, като все още няма скандирания и освирквания на правителството. Все още не е затворено движението в района.

19,08: Протестът до преди малко беше подгряван от изпълнения на Васко Кръпката. Има засилено полицейско присъствие в района. Към момента атмосферата е спокойна.

19,20: Протестиращи скандират „Оставка” и освиркват сградата на Министерски съвет.Протестиращите настояват за оставка на кабинета „Орешарски”. Те развяват българското знаме. Една група от млади хора, участници в протеста, са облечени в затворнически дрехи – на бяло и черно райе, а на гърдите си всеки от тях е написал името на политически лидер – Цветан Цветанов, Бойко Борисов, Лютви Местан и наименованието на частен „Авиотряд 28”, с което протестиращите изразяват исканията си за оставката на тези личности. Отново на протеста има млади хора, деца, като на лицата на някои от децата има нарисувано българското знаме.

19,32: Полицията отдели група от 10 млади мъже от участниците в протеста срещу правителството на Пламен Орешарски пред сградата на Министерски съвет. Полицаите, които са облечени със светлоотразителни жилетки, на които пише „Антиконфликт”, извикаха група от около 10 млади мъже на видима възраст около 20 години. Обяснението на органите на реда беше, че ги викат за проверка. Събраха документите им за самоличност. Отделените младежи посочиха, че не знаят защо проверяват точно тях.

19,37: Протестиращите пред Министерски съвет с искане за оставката на премиера Пламен Орешарски освиркаха една група от участниците, които считат за провокатори. Групата е от около 20 души, които заявяват, че са представители на Национално движение „Свобода”. Когато те се включиха в протеста пред Министерски съвет, протестиращите започнаха да ги освиркват и да скандират „Провокатори!”.

19,47: Около 4000 души са се събрали на протест в столицата към 19.00 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. Към този час няма задържани или отстранени от шествието. Органите на реда продължават да охраняват протеста в столицата и отново отправят апел за запазване на мирния характер на проявите.

20,01: Протестиращите срещу правителството на премиера Пламен Орешарски потеглиха от Министерски съвет към Народното събрание под звуците на български естрадни песни.

20,21; Протестиращите се отправят към Орлов мост. Над 4 хиляди българи, които за поредна вечер са излезли за да изразят недоволството си срещу управляващите партии вече за няколко минути се спряха пред сградата на Народното събрание. В момента те се насочват към Орлов мост. Те скандират „оставка” и развяват български знамена. Сградата на Народното събрание е отцепена, а полицейското присъствие в района е засилено. Макар и шумен протестът до момента остава спокоен. Пред хората вървят органите на реда, които са с жилетки с надпис “Антиконфликт”. Голяма част от протестиращите останаха пред Министерски съвет.

20,30: Протестиращите блокираха движението на Орлов мост в столицата. Блокирано е и кръстовището до Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Хилядите граждани, които за поредна вечер протестират срещу управляващите, потеглиха по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви, където скандирайки „оставка”, продължават по традиционния си маршрут към Моста на влюбените. Развяват се български знамена, както и лозунги с различни призиви за оставката на управляващите.

20,50: Протестното шествие достигна до Моста на влюбените. На самия Мост на влюбените също са се събрали стотици недоволни граждани хора, които подкрепят протеста. Със скандирания „Червени боклуци” и „Мафия”, събралите се протестиращи отново призоваха за оставка на правителството. Има изключително засилено полицейско присъствие в района, като между хората вървят представители на органите на реда. Полицаите отделиха трима младежи, за които има съмнение, че са провокатори. Спряно е движението в района на моста.

21,10: Част от протестиращите освиркват централата на политическа партия БСП. Пред сградата, в която се помещава партията, има жива верига от полицаи. Протестиращите скандират нецензурни думи по адрес на лидера на партията. Те викат „Оставка”, „Мафия” и развяват знамена. руга част от тях се отклони покрай НДК и продължи по обичайния си маршрут към бул. "Витоша".

21,51: Протестиращите стигнаха до централата на ДПС. Лозунгите и приканванията за оставка продължават.