Оставка на правителството ще доведе до хаос, заяви Йовчев

Според вътрешния министър необходимите решения, които да доведат до очакванията на хората са в програмата на кабинета

Създава се необходимата организация и ще направим всичко възможно да не се получат груби нарушения на обществения ред, да няма сблъсъци и насилие и да не позволим да пострадат български граждани по един или друг начин. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев на пресконференция след заседание на Министерски съвет.

Той благодари на колегите си, които " работят по 12-18 часа и се справят изключително професионално със задълженията си", както и на гражданите, които не се поддават на провокации.

"Ще разчитаме на тази помощ и в бъдеще. Полицията не е на политиците, тя е на гражданите и ще прави всичко само в интерес на гражданите. Имаме план какво да направим, работим, ще направим каквото е необходимо”, добави Йовчев във връзка с двата организирани протеста тази вечер в София.

Вътрешният министър каза, че в момента оставката на правителството не седи на дневен ред.

Причината - необходимите решения, които да доведат до очакванията на хората са в програмата на кабинета.

"Една прибързана оставка на правителството ще доведе до хаос в държавата. Трябва да се действа отговорно от всички институции в момента", заяви Йовчев.

Той обясни, че при избора за председател на ДАНС ще се извършват всички необходими процедури по съгласуване. Очаква се кандидатите за мястото да бъдат предложени за публично обсъждане. Вътрешният министър каза, че се върви към търсене на подходяща кандидатура сред професионалните среди.

На въпрос защо не е подал оставка след назаначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Цветлин Йовчев отговори, че не вижда връзка между оставката му и това назначаване. 

"Аз не съм участвал по никакъв начин в това решение. Не виждам относимост между едното и другото събитие", заяви той.

Цветлин Йовчев каза още, че днес МС е приел промени в Правилника за дейността на ДАНС. С тях се урежда преминаването на ГДБОП към ДАНС като в агенцията се създава нова специализирана дирекция "Противодействие на организираната престъпност". В нея ще бъдат преназначени служителите на ГДБОП, а функциите й ще се припокриват с тези на дирекцията за борба с организираната престъпност. министърът обясни още, че има създадени работни групи между МВР и ДАНС, които работят всекидневно и подготвят въпросите, които трябва да бъдат решени в преходния период.

Цялото преместване на ГДБОП от МВР към ДАНС няма да доведе до никаква промяна в условията на работа на колегите от ГДБОП, те ще запазят сградата, техниката, информационните масиви и делата, които водят, ще бъде променена подчинеността на ръководството на ГДБОП от МВР към ДАНС, каза Цветлин Йовчев.