Аерофобия - не, благодаря!

Животът

26-06-2013, 12:10

Снимка:

Facebook

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Страх от летене със самолет изпитват около 15% от хората

Аерофобията включва страх от летене както със самолет, така и с хеликоптер, балон и др.
По правило страхът от летене  се развива след 25-годишна възраст. Най-честите симптоми се проявяват няколко дни преди полета. Изразяват се в пристъпи на тревожност, а непосредствено преди летенето - дишането и пулсът на пътника се учестяват, стягат се мускулите и дланите започват да се потят. Някои се опитват да се съсредоточат в нещо, за да преодолеят усещането, други се вкопчват в ръката на близкостоящия си партньор,а трети затварят очи и се опитват да медитират.
Според психолозите обаче, от истинска аерофобия страдат не повече от 20% от тези, които  твърдят, че не могат да летят за нищо не света. При останалите проблемът е по-скоро нагнетен изкуствено.
Всеки човек се бои от едно или друго нещо, но преодолява тази тревожност по различни начини. Наличието на тревога съвсем не означава аерофобия.
Борбата с реалната фобия е чрез отвличане на вниманието, а не с фиксиране върху проблема.

Психолозите предлагат прости методи-например, като ангажирате различните си сетива- уши, нос, очи – разглеждайте стюардесите, изяжте 1-2 бонбона, прочетете списание и ще се усетите по-уравновесени и с по-добър контрол на ситуацията. Тревогата не е страх от нещо, а страх от начина, по който мислим за това нещо.
Обикновено човек изпитва страх и несигурност, когато не знае какво го чака. Дава ухо на негативните факти и те буквално замъгляват съзнанието му. Не е страшно,ако самолетът попадне във въздушна яма или ако се наложи да преживеете турбуленция.
Ако все пак летите за пръв път или при всеки от многобройните си полети досега се измъчватеот негативни мисли и усещания, опитайте се по време на полета да мислите за времето, което ще прекарате след кацането. Помислете си за шопинга, какви подаръци ще търсите за близките си и как ще се смеете на случките, които ще разказвате след ваканцията на приятелите си. Дребни трикове, но, оказва се, помагат!