Има значение не само как и кога, но и с какво ядем храната

Цветът на приборите влияе на апетита

Цветът и формата на приборите влияят на начина, по който възприемаме храната.

Изследователи съветват да се избягва червеният цвят, за да се стимулира апетитът. "В начина, по който възприемаме храната участват много сетива, не само вкусът и текстурата на храната са от значение, а също ароматът и видът", обобщават авторите на изследването.

Още преди храната да влезе в устата ни, нашият мозък вече си е създал преценка за нея, а това се отразява като цяло на хранителното ни преживяване. Те направили няколко изследвания с помощта на прибори с различни цветове, форма, материя и тегло, за да преценят влиянието им върху вкуса на десетки доброволци. Учените стигнали до заключението, че храната върху нож има по-солен вкус, отколкото, ако се консумира с лъжица, вилица или клечка за зъби.

Червеният цвят е особено отблъскващ. Червеното може да се използва за поднасянето на храна на хора, които трябва да ограничат храненето си, но не и за хора с много ниско тегло.

Топлият шоколад пък е по-вкусен, когато се сервира в оранжева или кремава чаша, отколкото в бяла или червена. Например жълтите кутии подобряват вкуса на лимона в содата, а студените цветове като синьото създават впечатлението за освежаваща напитка. Питие в розова чаша се възприема като сладникаво.

Специалистите обаче смятат, че не съществува магическа формула и всичко зависи от вида консумирана храна.