Чистата мажоритарна система е опасна, обяви Константинов

Политика

26-06-2013, 10:54

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Според професора трябва да се въведе немската система за гласуване

Чистата мажоритарна изборна система е изключително опасна, тъй като при нея се изкривява вотът, заяви проф. Михаил Константинов, който е и член на Изборния борд, в ефира на Нова телевизия. Според него най-подходяща за нашата политическа действителност би била немската система за гласуване. При нея кандидатът има право на два гласа - за партия и мажоритарен кандидат. Това означава, че половината депутати ще се избират пряко и ще имат директна връзка с избирателите си. Гласовете на загубилия този вот кандидат отиват към избрана от него партия. С вторият глас ще се избират депутати от партийна листа, като така неизбран мажоритарно кандидат може да влезе в Народното събрание с тази листа.

"Преди години тази система бе отхвърлена от политическите сили, но сега хората искат точно това", твърди той. Михаил Константинов апелира към партиите да се вслушат в експертните мнения и да приемат предлагания вариант. Той смята, че така поне половината народни представители ще са избрани пряко и ще имат пряка връзка с хората.
"При мажоритарен вот партиите ще са длъжни да извадят харизматични личности, а не партийни чиновници. Това означава, че лицата в парламента, ако изборите бяха по немската система, щяха да са други", добави проф. Михаил Константинов.

Според съмишленика му проф. Димитър Димитров не трябва да се изготвя нов Изборен кодекс, а да се нанесат поправки във вече съществуващия. В противен случай процесът по промяна на изборните правила щял да се проточи много дълго. Димитров е и за това да се изготви регистър на избирателите. По този начин всеки избирател ще има изборен адрес, ще може да се гласува и онлайн, "защото няма да има място за злоупотреби".