СГС прекрати делото за екстрадация на Брендо

Липсата на Евелин Банев в България била пречка за настоящото съдебно заседание

Днес Софийски градски съд заседава по делото срещу Евелин Банев - Брендо във връзка с европейска заповед за арест, издадена в Румъния. Магистратите решиха да прекратят наказателното производство, свързано с искане на екстрадиция на Брендо.

Европейската заповед е издадена от букурещски съд на 5 февруари 2013 г. за създаване на организирана престъпна група с цел трафик на кокаин. Наркотиците са били пренасяни от Латинска Америка през пристанището на гр. Констанца за Румъния, Испания, Италия, Гърция и други дестинации. През 2011 г. двама български граждани са организирали доставка на 500 до 1000 килограма кокаин в Румъния, от които близо 50 килограма по-късно са доставени в Букурещ.

На последното съдебно заседание стана ясно, че Италия и Румъния трябва да стигнат до съгласие каква да бъде присъдата на Брендо, тъй като и двете страни имат издадени Европейски заповеди за неговия арест.

Според СГС липсата на Брендо в България е пречка за настоящото съдебно заседание. В момента Евелин Банев е предаден на италианските власти в изпълнение на европейска заповед за арест. Съдебният състав обясн още, че е дадена възможност на румънската страна в разумен срок да отговори на въпроси, свързани с разноските по делото и затова как ще бъде транспортиран Банев. Такъв отговорд обаче още не е получен и това е другата пречка за настоящото производство.

Съдът ще съобщи на румънските власти, че всеки следващ момент могат да сезират българските органи, но това трябва да е след връщането на Евелин Банев в България. Европейската заповед за арест може във всеки един момент да бъде активирана съобразно необходимите предпоставки.

Днешното определение на съдебния състав не подлежи на обжалване.