БСП вбива клин между протестиращите от "жълтите павета" и "бедната провинция"

Най-доброто от печата

26-06-2013, 06:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Според Станишев положението в провинцията е спокойно

Червените активисти плъзват масирано из страната, за да обясняват на хората как ще ги спасят от бедността и мизерията. Десантът идва след скандала с назначението на Делян Пеевски начело на ДАНС и куп други необясними кадрови решения, довели до масови протести в София. Опорните точки, около които ще се придържат социалистите по време на "слизането си при народа", са били обсъдени на извънредното заседание на Изпълнителното бюро в понеделник.

Новата тактика на БСП е да вбие клин между "жълтите павета" и "провинцията", между протестиращите в столицата и бедстващите в малките населени места, става ясно от обясненията на соцапарата. И вчера членът на ИБ Мая Манолова подчерта, че повечето хора в страната искат правителството да работи, за да им реши социалните проблеми. Същото заяви в интервю за австрийския в. "Ди Пресе" и лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него трябва да се прави разлика между София и провинцията, където "положението е спокойно". Станишев уверява, че правителството си е взело поука от случая с Пеевски, но продължава да нарича медийния магнат "решителен човек". 

В БСП е спусната директива неудобните въпроси за Пеевски при срещи с електората да бъдат отклонявани с напоителни разяснения на социалните мерки на кабинета "Орешарски". Препоръката е да се наблегне на замразяването на цената на тока. "Ако цената падне с 5%, това ще спести 4-5 лв. месечно на едно домакинство", изчисли депутатът Явор Куюмджиев и наблегна, че ако за софиянци това е нищо, то за хората в провинцията било много. Червените ще изтъкват и увеличените помощи за първолаците и за майките. Мая Манолова пък упрекна медиите, че не обръщат достатъчно внимание на социалния пакет на правителството, който се обсъжда в парламента, а се занимават основно с протестите.