Борисов на разпит за смъртта на Чакъра

Най-доброто от печата

26-06-2013, 06:02

Снимка:

Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Страсбург осъди България да плати 50 000 евро на синовете и вдовицата на Тодоров

Бившият премиер Бойко Борисов ще дава обяснения за смъртта на Тодор Тодоров-Чакъра, който загина на 11 декември 2003 г. след двудневна полицейска акция за задържането му. Тогава Борисов бе главен секретар на МВР. Ще бъдат разпитани и други участници в акцията.

Военната прокуратура в Пловдив започва допълнително разследване. То трябва да изясни кой е дал нареждане да бъдат изстреляни 15 реактивни гранатомета срещу къщата, в която се бе барикадирал Чакъра. След щурма той е намерен овъглен, а заключението на разследването по онова време е, че сам е детонирал ръчна граната и полицаите не са виновни.

На 16 ноември м.г. обаче съдът в Страсбург осъди България да плати 50 000 евро на синовете и вдовицата на Тодоров. В мотивите се казва, че правото на живот на Чакъра е било нарушено, а държавата не е разследвала ефективно обстоятелствата около инцидента. Според съда при операцията, в която са участвали над 100 униформени и 30 служители на спецотряда за борба с тероризма, е използвана прекомерна сила.

Решението на Страсбург даде основание на главния прокурор Сотир Цацаров да поиска възобновяване на делото. ВКС уважи искането му.