Политолог: Орешарски пада, Волен вън от парламента

Мисия Пловдив

25-06-2013, 17:28

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Трябва да се сложи край на днешната система на корупция и олигархия, коментира доц. Румен Кънчев

Доцент Румен Кънчев е политолог. Преподава “Теория на международните отношения”, “Геополитика”, “Теория на кризи и конфликти” и пр. в Нов Български университет, ПУ "П. Хилендарски" и др. Той е директор на Център за европейски изследвания и сигурност. Доц. Кънчев е специализирал в Института за европейска сигурност (Париж), Института за изследване на сигурността (Лондон) и др. Пуликувал е книгите "Политиката: метаморфози на властта", "Май 68: интелектуалците и властта" и др.

Разговаряме за ситуацията у нас, за протестите, за изборите и за след тях.

Кой, според  Вас, пише сценария на това, което се случва в страната?

Би било чудесно, ако сценарият се пише от тези, които протестират. Искам да вярвам в това. Ако е така, това означава, че българинът се е пробудил. Само тогава има смисъл битката, която хората водят по площадите. И затова, най-голямата опасност би била, ако има предварителен сценарии, независимо от кого е написан.

Правителството на Орешарски може ли да се справи с кризата?

Не, не мисля, че това правителство може да реши проблемите. Протестите ще свалят правителството! То вече е силно компрометирано в очите и съзнанието на умните и почтени хора. Разбира се, неговите поддръжници лансират тезата, че трябва „да му се даде шанс”. За какво? Нали вече му бе даден шанс и то предложи Пеевски за шеф на ДАНС, а след него серия от кадрови назначения, които още повече взривиха страната. Освен това то започна с лъжи. Например, министър-председателят твърдеше, че предстоят важни преговори с ЕС за 14 милиарда евро, които ЕК трябва да ни отпусне за следващите 7 г. и ако правителството падне,  изпускаме тези пари. Това е лъжа, ЕС ще отпусне тези пари не на Орешарски, нито на неговото правителство, а на България и всеки кабинет може да подпише договора с ЕС по този въпрос.  Премиерът разбра това при срещите си в Брюксел миналата седмица. Там той бе посрещнат и изпратен хладно и сдържано му бе заявено, че докато не се нормализира обстановката в страната да забрави за този въпрос. Министър-председателят разбра, че няма подкрепата на Брюксел и, според мен, той вече е силно обезсърчен: в страната натискът за оставка нараства, в ЕС са силно резервирани към днешното правителство и подкрепящия го парламент.

Кои са другите лъжи?

Втората лъжа, която усилено се тиражира, е че едни предсрочни избори ще възпроизведат сегашното статукво на политическата сцена. Това  не е вярно ! Ако сегашният политически контекст се съхрани, а протестите продължат и разширят обхвата си, при едни скорошни избори, гражданската енергия ще предизвика пълна катастрофа за БСП. След допуснатите грешки тази партия е в тежко състояние, партийната й маса и дори нейното твърдо ядро са силно разколебани. В преобладаващата си част това са пенсионери, корупцията в БСП е във високите етажи, не в местните партийни организации, където просто са потресени от „случая Пеевски” и пр.  В ръководството на БСП това се знае и те биха дали много, за да няма бързи избори, в контекста на мощните и усилващи се протести на обществото.  Въпреки това, за мен е много странна неадекватността на правителството. То като че ли няма реална представа за ситуацията и върви с няколко месеца след събитията. Например, вече отдавна мина етапът, в който протестите бяха за цените на тока и парното, а Орешарски тепърва започва работа по този въпрос. Днес протестиращите искат смяна на олигархичната система, обвързала политици и олигарси в икономически и политически схеми,  задушаващи обикновените и почтени хора, смазваща дребния и среден бизнес. Следователно, ако иска да бъде адекватен на днешния ден, Орешарски трябва веднага да предложи план за това как ще бори корупцията или идеите си как ще разгради олигархичния модел, а не да приказва за ток. „Седянката за тока” се разтури през зимата. Тази задача не може да бъде решена със средствата, които Орешарски предлага - малко пари за първокласниците, малко за пенсиите, намаляване с 60-70 стотинки (толкова са 5%) на сметките за тока и пр. Нима правителството смята, че протестиращите са на площада, за да им намалят с жълти стотинки сметките за електричество?!  И хората го казват в прав текст: „ние можем да си плащаме сметките за ток” ! Очевидно проблемът е друг, много по-дълбок. Защо ли не ги чуват?!

Каква ще е съдбата на ГЕРБ, Атака и партии, които през май останаха вън от парламента?

При едни скорошни избори, „Атака” едва ли ще влезе в Парламента. Скорошният вот ще намали влиянието и на ГЕРБ, макар и не така фатално. На тяхно място ще влезат партии като тази на Кунева, ДСБ, РЗС и нови, излъчени от протестите политически субекти. Това не е точно искането на протестиращите, но при всички положения посочените субекти просто няма как да възпроизведат днешното статукво. Ако това е първата стъпка, тя ще бъде последвана и от други в същата посока. Никой не мисли, че с 15 - 20 дена протести ще бъде заличена една система на политика, икономика и начин на живот, която бе изграждена през последния близо четвърт век. Доколкото разбирам именно това е една от целите на протестите: да бъде силно редуцирано влиянието в политическия живот на олигархически-обвързаните партии. Следователно, тезата, че предсрочни и бързи избори ще възпроизведат статуквото е погрешна.

Трета лъжа, Станишев в предизборната ситуация твърдеше, че ако дойде на власт ще разкрие 250 000 работни места !!! Ето на власт е, нека ги разкрие, но Орешарски и дума не обелва за това. Напротив, по-трезвите гласове в левицата около президента Първанов му искат оставката.

Не мислите ли, че този процес би отприщил серия от предсрочни избори?

Права сте, това е възможно. Дълбоките промени ще дойдат постепенно и последователно - това е демокрацията, а не революционно и с унищожаване на всичко направено досега. Напълно демократично е да имаме повече избори, днешната система на корупция и олигархия не може да бъде разградена отведнъж. Нещата отидоха прекалено далеч и са необходими много време, търпение  и огромни усилия за нормализиране на обществото и живота ни.