Миньорите от "Мини Марица - изток" заплашват с протести

Спасителни мерки, които да дадат резултат до петък, искат те

Синдикатите в "Мини Марица изток" заплашват с протести, ако до края на седмицата държавата не започне спасителни действия за дружеството, съобщи bTV.

Най-голямата мина у нас е в колапс. Не е сигурно дали миньорите ще вземат заплатите си през следващия месец, заявяват те.

Заради ниското потребление на ток "Мини Марица изток" получава по-малко заявки за добив на въглища от елекотроцентралите в комплекса "Марица изток". Според синдикатите мината продава добитите въглища под себестойност. Бавят се и разплащания за милиони от контрагенти.

Всичко това води дружеството към фалит, затова синдикатите искат държавата да вземе бързи мерки и да стабилизира рудниците.

"Основните искания са на първо място коригиране на цената. На второ място - натовареност на „Мини Марица - изток", и на трето - да има износ на електроенергия", обясни председателят на КНСБ в "Мини Марица изток"  Веселин Вълканов.

Над 7000 души работят в държавната мина. По-голяма част от тях бяха пуснати в принудителен платен отпуск. Засега не е ясно дали дружеството ще може да изплати заплатите им за юни.

Ако до петък държавната политика към "Мини Марица - изток" не даде резултат, синдикатите в мините са готови още от събота да започнат протести.