Следващите месец-два обсъждане на изборните правила?

"Изборните правила се правят при действащ парламент", заяви Орешарски

В края на днешното заседание на Изборния борд премиерът Пламен Орешарски каза, че ще инициира заседание на борда по време на обсъждането на изборните правила.

Той припомни, че в началото на мандата му са казали, че предстои последното заседание на Изборния борд. Когато обаче се е запознал с работата му, министър-председателят останал приятно впечатлен от "целесъобразните препоръки, които са направени".

Пламен Орешарски предложил да продължи съществуването на Изборния борд, най-малкото да се засили капацитета на изпълнителната власт.

"Консултациите с Изборния борд ще ни дадат възможност да имаме по-компетентни предложения по изработване на нови изборни правила", обясни премиерът. "Следващите месец, два може би, ще се обсъжда подобряване на изборните правила."

Орешарски заяви, че ще се радва в периода, в който се изработват нови изборни правила, да се ползва от предложенията, които ще се направят тук и да ги внесе като законодателна инициатива. Той смята, че има широко обществено съгласие за това, че трябва да се подобрят изборните правила, а това трудно става без НС.

Изборните правила се правят при действащ парламент. След като се гласуват изборните правила, ще преценим ситуацията, каза още министър-председателят. "Животът е динамичен и теми винаги се намират актуални. В далечна перспектива, може би не с такъв интензитет, ще се радвам да се събираме по актуални теми”, каза Пламен Орешарски.

По-късно беше обявено, че Изборният борд ще продължи да функционира. Към функциите, които той изпълняваше се добавят нови насоки - рамката по изборните правила, нови изборни правила, ИК, подготовка теоретична, концептуална.

Във връзка с кандидатурата на Даниела Бобева за вицепремиер той има увереност, че ще бъде подкрепена, но "ще видим утре".

Кандидатурата на Бобева ще бъде гласувана на утрешното заседание на Народното събрание. Вицепремиерът ще отговаря за икономическата проблематика. Ще бъде без портфейл, но с много отговорности по координацията на икономическите политики, чуждестранните инвестиции, електронното правителство и подобряване на административните услуги за бизнеса и гражданите. Даниела Бобева е доцент, преподавател в УНСС, понастоящем директор в БНБ. В миналото е била министър в кабинета на Стефан Софиянски.
На въпрос дали това е негова лична номинация Орешарски заяви: "Вие как мислите?".

По повод планирания протест на животновъди утре Орешарски предполага, че недоволните ще поставят искания, с които той ще се запознае. "При мен няма информация, че има някакво напрежение в този сектор на икономиката", обяви премиерът.

Орешарски отказа да коментира това, че еврокомисар Йоханес Хан поиска извинение от транспортния министър за изказването му, че назначаването на заместника му Петър Киров е по препоръка на еврокомисаря.

"Не мога да коментирам нещо, с което не съм запознат. Ще се запозная", каза премиерът.