Отложиха отново делото срещу Вальо Топлото

Никой не може да каже точно кога ще приключи процесът

Делото срещу бившия шеф на "Топлофикация - София" Валентин Димитров, известен  като Вальо Топлото, бе отложено от съда за 18 октомври.  Топлото е обвинен за пране на пари и длъжностно присвояване. Причината за отлагането на съдебния процес срещу  Димитров този път е болест на един от съдебните заседатели. Подобен тип болести на заседатели, адвокати и свидетели съпътстват делата срещу бившият шеф на Топлофикация от самото им начало.
На това заседание нито един от седемте свидетели, които трябваше да бъдат разпитани не се яви. Оказа се, че те са нередовно призовани.

Прокурорът по делото Божидар Джамбазов обясни на излизане от залата, че делото няма как да се гледа при отсъствието на един от съдебните заседатели. „Общо свидетелите по делото са 124, като за една част от тях сме поискали заличаване от списъка със свидетели, тъй като единият от подсъдимите по делото - Цецка Димитрова почина, част от тези свидетели бяха свързани с нея, и е излишно да бъдат разпитани. Това, което прокуратурата иска за разпит на свидетели до края на процеса, е общо още около 20 души", посочи Джамбазов.

На въпрос дали има възможност есента процесът да приключи, той обясни, че зависи от това какви искания ще бъдат направени от Валентин Димитров, но никой не може да каже точно кога ще приключи процесът.

Припомняме, че на 15 юни 2012 г. Софийски апелативен съд (САС) оправда Димитров по делото за длъжностно присвояване в особено големи размери. Обвинението на прокуратурата беше за присвояване на 5 936 032,42 лева от "Топлофикация-София" за периода от 10 януари 2003 г. до 16 март 2006 г. По това дело по долната инстанция Градският съд го осъди на 14 години затвор, както и да бъде конфискувано цялото му имущество, но САС отмени тази присъда. След това Топлото поиска споразумение с прокуратурата, но то не беше постигнато.

Сегашното дело срещу  Димитров също е от 2006 г. На 4 юли 2006 г. той беше задържан след съвместна операция на българските и австрийските специални служби, която установи, че в австрийска банка Валентин Димитров е депозирал влог с 1,64 млн. евро.