Половината журналисти работят под натиск натиск

Свят

25-06-2013, 13:00

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Данните са на Асоциацията на европейските журналисти

Журналистите в телевизиите са били подлагани на най-силен натиск, показва изследване на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) за свободата на словото през 2013 година. То беше представено по време на дебат в столицата.

46% от анкетираните 168 журналисти са били обект на натиск, 48% от работещите в печатните медии също, а в интернет медиите 40 на сто. Според автора на изследването Борис Киров от Икономическия институт на БАН най-силен е бил натискът в телевизиите. 60% от работещите там са казали, че са обект на натиск. В това отношение най-свободни се оказват радио журналистите, едва 30 на сто от тях са се оплакали от упражнен натиск.

Важна подробност е, че според 48% от всички анкетирани, натискът е системен и редовна практика, едва една трета от журналистите казват, че този натиск е бил епизодичен.

Подобно изследване у нас се прави за втори пореден път, каза Ирина Недева, журналист от БНР, един от организаторите. Според нея тази година има малък напредък и той се състои в това, че във второто изследване анонимните участници са били с една трета по-малко.