Произвеждаме малко, изразходваме много

Политика

25-06-2013, 10:47

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Продължаваме да пилеем ресурсите си, смята Росен Плевнелиев

Постигане на ресурсна обезпеченост и ефективност е сред най-важните държавнически цели. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който участва в откриването на форум "Преминаване към ресурсно-ефективна зелена икономика в региона на река Дунав". Заставам зад ясните приоритети и работещи решения по този приоритет на България, допълни той.

Плевнелиев подкрепя създаването на широка платформа, на която експерти и бизнес да се обединят около решения за работеща ресурсно-ефективна икономика. Той отстоява позицията, че ефективното използване на ресурсите е залог за просперитета на нацията и част от националната сигурност.

Въпреки икономическата криза, все още не сме успели да научим своите уроци. България продължава да пилее своите ресурси. Казвам го най-отговорно и не посочвам никого за виновен - вината е на всички, заяви държавният глава. Той допълни, че произвеждаме малко, същевременно изразходваме много, а за да постигнем конкурентоспособност и растеж, са необходими реформи във всички сектори и то с цел качество.

Фактите сочат, че България е най-енергоемка в Европа. По думите му - преминаване към енергийната ефективност има големи ползи и всички се убедихме в това, тя ни прави енергийно независими и конкуретноспособни.

Плевнелиев заяви, че е време да се замислим как ползваме и управляваме водните ресурси.

Бяха направени важни стъпки”, заяви държавният глава. "Само 6 % от отчетените отпадъци в България са били предадени за рециклиране, останалите проценти ние най-арогантно изхвърляме. Трябва да намалим този процент на много по-малко. Земята ни е плодородна и трябва да я запазим такава. България притежава разнообразна природа и това е голямо богатство. Биоразнообразието е и източник на много продукти”, посочи Плевнелиев.

Според него единствените решения са трансграничните. По думите му - Дунавският регион отваря голям хоризонт за сътрудничество. Стратегията за Дунав превръща региона в едно уникално място.

Ще се планира инфраструктура, но трябва да се гради устойчива зелена икономика на базата на интегриран подход. "Не става въпрос само за зелен растеж, а за растеж изобщо. Всички ние трябва да си дадем сметка, че имаме шанс, който може да пропилеем. Промяната зависи от всеки един от нас с отговорно отношение към природата ни”, каза още президентът.