Омбудсманът зове за спешна редакция в Изборния кодекс

Константин Пенчев прие да бъде гарант между протестиращи и институции

Трябва да има спешна редакция на Изборния кодекс. Това каза пред БНТ омбудсманът Константин Пенчев.

Той обяви, че трябва да се обмисли разширяването на достъпа на граждани до управлението чрез намаляване на изискванията за кандидатиране на независими депутати и връщането на преференциалния вот. Пенчев смята, че и българите в чужбина трябва да могат да гласуват за независими кандидатури, а не само за партийни, както е сега. Според него, след като хората са на улицата, е минало времето, когато политиците могат да си позволяват да мислят теоретично.

За Константин Пенчев въпросът дали има политическа воля за промени не стои - депутатите са избрани да си свършат работата, независимо искат или не, в противен случай трябва да си отидат.

Константин Пенчев прие да бъде гарант при евентуален диалог между протестиращите и институциите. От думите му се разбира, че заместник-председателят на парламента Мая Манолова е отправила покана към него по предложение на неправителствените организации. Той приел поканата с цел да помогне на протестиращите.

Омбудсманът има среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, с която да обсъдят пакета от мерки, изготвен още през февруари, при първата протестна вълна. Константин Пенчев не знаел дали те са гледани на комисия и сподели, че столичният градоначалник също е обезпокоена, че няма отговор, тъй като тези мерки трябва да минат по законодателен път.