Президентът вади партиите от непукисткия им унес спрямо протестите

Най-доброто от печата

25-06-2013, 06:41

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Росен Плевнелиев изрази несъгласие с избора на Волен Сидеров за шеф на парламентарната комисия "Антимафия"

Президентът Росен Плевнелиев направи изпреварващ ход и започва консултации с парламентарните формации във връзка с продължаващите вече втора седмица протести в София и големите градове. Целта е да бъдат набелязани мерки за излизане от политическата криза. "Аз искам да насоча вниманието и като директно избран от българските граждани мога и ще говоря от тяхно име", обяви Плевнелиев. И допълни, че се надява на отговорно поведение, "а не на това, на което станахме свидетели по време на Консултативния съвет за национална сигурност". На заседанието на КСНС миналия четвъртък лидерът на "Атака" Волен Сидеров разстрои дневния ред с агресивното си поведение спрямо Плевнелиев, а Бойко Борисов демонстративно напусна. Представителите на БСП и ДПС наблюдаваха мълчаливо случващото се. 

"Всеки, който вбеси българските избиратели и прекрачи границата, която не бива да бъде прекрачвана, ще получава подобно отношение. Очевидно е, че ние се намираме в нова страница от българската история", обяви президентът. Той посочи, че ще разшири фокуса на своите консултации и ще чуе "много представители на български политически партии". Което бе изтълкувано като покана и към формациите извън парламента. 

Макар и с няколко дни закъснение, Плевнелиев обяви, че "изборът на Волен Сидеров за председател на парламентарната комисия по етика е не по-малък скандал от този с Пеевски" с намек, че очаква от парламентарните партии да преосмислят това кадрово решение. Плевнелиев предупреди, че оттук нататък независимо кое правителство ще е на власт, има една бариера, която не трябва да се прекрачва. "Това е един праг на моралност, на почтеност или един праг на толерантност, които не могат да се толерират", допълни той. Според него тази граница е била прекрачена с назначението на Делян Пеевски. 

БСП отново защити избора на Сидеров. "Волен Сидеров тепърва ще трябва да покаже как може да се справи", адвокатства му шефът на НС Михаил Миков. Преди него и Сергей Станишев обясни, че лидерът на "Атака" е поискал само тази комисия и няма причина да му бъде отказано. От началото на мандата социалистите са извънредно предпазливи в оценките си за "Атака", тъй като от решаващия й глас зависи кворумът на парламента.

От ГЕРБ изразиха съгласие с Плевнелиев. Според зам.-шефа на партията Цветан Цветанов президентът е изцяло прав и "назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС абсолютно съответства на сегашното определяне и гласуване шеф на комисията за борба с корупцията да бъде Волен Сидеров". Според него изборът на Сидеров е тенденциозен и форма на договорки още при сформирането на кабинета "Орешарски". 

------НА КАФЕ

Протестиращи в София организират нова форма на недоволство - пиене на кафе пред парламента. Във "Фейсбук" се сформира група, която призовава всеки, който има възможност, да бъде в сряда, четвъртък и петък между 8.30 и 9.30 и 12.30 и 13.30, за да пие кафе, докато депутатите идват на работа или си тръгват от НС. "Очевидно си имаме работа с дебелокожи и нагли хора, които чакат да се изморим и да разтурим "седенката". Затова да отидем на кафе до парламента, на задния вход, откъдето влизат за работа народните представители. Мирно, спокойно и цивилизовано", пишат организаторите. Тази инициатива не отменя обичайните протести от 18.30 пред МС.