6 години затвор грозят Цветанов

Най-доброто от печата

25-06-2013, 06:37

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разпънал чадър над висш антимафиот и отказал разрешени СРС-та

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е разпънал чадър над висш антимафиот от Велико Търново, като отказал разрешено от съда подслушване срещу него. Заради това престъпление по служба главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в парламента второ искане за сваляне на имунитета на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Ако той бъде признат за виновен, може да получи от 1 до 6 години затвор и забрана да заема висша държавна или обществена длъжност.
От медиите разбрах, че има второ искане за снемане на имунитета ми, но нямам спомен за конкретния случай. Може срокът за прилагането на СРС да е преминавал над законно установения от 180 дни и тогава, независимо че има всички разрешения, не е възможно да продължи, заяви Цветан Цветанов. Той допълни, че ще си подаде искане за сваляне на имунитета, но щял да го направи едва когато се увери, че искането на главния прокурор вече е входирано в Народното събрание.
От ВКП съобщиха вчера, че са събрани достатъчно данни за извършени престъпления от страна на Цветан Цветанов и че искането на главния прокурор Сотир Цацаров е внесено в парламента.
Прокуратурата открила нарушението по време на разследването за взимане на подкуп срещу бившия директор на ГДБОП и приближен на Цветанов Станимир Флоров. Оказало се, че човекът, над когото ексвътрешният министър е разпънал чадър през 2009 г., е тогавашният началник на РЗБОП – Велико Търново, Орлин Тодоров. Висшият антимафиот е разследван за разгласяване на държавна тайна в полза на бизнесмена Петър Христов. По данни на обвинителите ченгето изнасял информация, свързана с предстоящи операции, и предупреждавал бизнесмена за проверки.
Обвинителите са намерили документи с исканията на наблюдаващия прокурор и разрешенията на председателя на окръжния съд от 2009 г. за използване на СРС срещу Тодоров. Въпреки че по закон вътрешният министър е длъжен да изпълни съдебните решения и на шестте искания за подслушване, Цветанов е отговорил с писмена резолюция „Не”. С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, настоява в искането си до депутатите главният прокурор.
Говорителят на ВКП Борислав Сарафов заяви, че няма законова възможност за отказ от страна на вътрешния министър. Той припомни, че съгласно закона за прилагането на СРС освен искането и разрешението от съда, подслушването трябва да бъде разписано и от вътрешния министър, който да даде писмено разпореждане на съответната служба. Именно това си задължение Цветанов не е изпълнил, с което е възпрепятствал разследването срещу Орлин Тодоров.
От държавното обвинение обясниха още, че Цветанов няма оправдание за това, че е отказал използването на бръмбари срещу своя колега, тъй като в специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС-та, нито е съществувала опасност от разкриването им.
Заради това нарушение бившият вътрешен министър ще бъде разследван по член 288 от Наказателния кодекс, който гласи: „Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с лишаване от правото да заема висша държавна длъжност.”
От ВКП съобщиха още, че имат готовност за внасяне на обвинителен акт срещу Цветан Цветанов до края на месец юли 2013 г. Ако това се случи, най-вероятно бившият вътрешен министър ще се изправи в съдебната зала като подсъдим още в началото на октомври тази година.
По всяко разследване – ново питане до НС
По всяко отделно разследване прокуратурата трябва да внася изрично искане до Народното събрание за сваляне на имунитета на народен представител. Според закона имунитетът на бившия вътрешен министър в момента е свален само по разследването за незаконно подслушване в МВР. За всички останали случаи Цветанов все още е защитен. За да започне разследване и да бъде привлечен като обвиняем за разпъване на чадър над Орлин Тодоров, главният прокурор трябва да внесе ново искане за сваляне на имунитета. Както и в предишния случай, Цветанов има право сам да се откаже от него или ако не го направи, това ще бъде гласувано от депутатите. Законът предвижда депутатът да се откаже от имунитета си и това да се отнася за всички разследвания. От това си право обаче засега Цветанов не се е възползвал. Според експерти, ако Цветанов се откаже от законовата си защита, това ще даде възможност на държавното обвинение дори да поиска ареста му. При всички останали случаи за задържането на действащ депутат прокуратурата трябва да получи разрешение за това от Народното събрание.
Обвиняем е и по „Бръмбаргейт”
Бившият вътрешен министър е обвиняем и за скандала с незаконното подслушване, станал известен като „Бръмбаргейт”. Ако бъде признат за виновен може да получи до 8 години затвор.
На 5 юни му беше свален имунитетът и беше обвинен, че е извършил престъпление по служба, като не е упражнил достатъчно контрол върху подчинените си. Без да спазва каквито и да е вътрешни правила, той позволявал бусът за подслушване да влиза и излиза от МВР, без да се знае къде ходи и кого слуша. По време на разследването стана ясно, че трима от четиримата обвиняеми за скандала с незаконното шпиониране шефове на спецдирекцията “Оперативно-технически операции” са обяснили, че са използвали мобилните станции за незаконно подслушване с устно разпореждане на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.