30 бакалии се опълчиха на веригите

Най-доброто от печата

25-06-2013, 06:23

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Идеята е да се постигнат много по-ниски цени на продаваните артикули

30 малки магазини за хранителни стоки във Велико Търново се обединиха в сдружение, за да конкурират големите търговски вериги. То има официална регистрация и се нарича "Екомаркет".

Новоучредената търговска организация вече е купила собствена складова база в района на бившата мебелна фабрика "Победа" в старата столица. Идеята е да се постигнат много по-ниски цени на продаваните артикули и така да се противодейства на големите търговски вериги.

"Вече не преговаряме отделно с доставчиците, а договаряме общо големи количества стоки, които после си разпределяме. Логично е цените да са по-ниски, което се отразява и положително на търговията.Само за месец, откакто работим по този начин, оборотът ни е много по-голям от този на повечето големи вериги", разкриват предприемчивите търновци. 

Съдържателите на бакалиите са категорични, че подобно обединение и с такива мащаби се прави за пръв път в страната. В действителност обаче по подобен начин преди години възникна веригата ЦБА - в началото тя също беше обединение от самостоятелни малки магазини. 

Участниците подчертават, че фирмите им са български и всички данъци остават у нас. Освен това покрай "Екомаркет" се развива и местното производство, тъй като представителите насърчават доставки и преговарят предимно с регионални производители и търговци.

Част от структурата са множество обекти, предимно квартални магазинчета от Велико Търново и други общини от региона, като Павликени, Горна Оряховица, Свищов, Лясковец, които вече работят под новата марка. Желаещите да се включат ставали все повече. От "Екомаркет" твърдят, че подобни структури, които копират опита им, подготвяли в София и Варна, но отказаха подробности.

"При новите условия при получаване на стоката плащаме веднага, а не изнудваме доставчиците с разсрочки. Като договаряме и по-големи количества, логично ни дават и ниски цени, което е добре и за потребителите", казват търговците.