Закриват трети дом за сираци в София

Мисия София

24-06-2013, 13:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Настанените в "Св. Иван Рилски” 11 деца ще бъдат осиновени

До края на годината в София предстои да бъде закрит поредният трети дом за деца, лишени от родителски грижи "Св. Иван Рилски”, а настаните там 11 деца ще намерят своята семейна среда. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

През 2007 година Столична община е получила от държавата седем дома за деца, лишени от родителски грижи, с настанени около 515 деца. Фандъкова обясни, че само за последните три години са закрити два, като броят на децата в тези домове намаля наполовина и те са вече 230.

Като друга цел на общината, освен закриването на домовете за изоставени деца, Йорданка Фандъкова посочи разкриването на къщи от семеен тип, като в рамките на една година ще бъдат отворени 13 подобни къщи и още три центрове.

"След откриването на тези къщи от семеен тип ще бъде възможно закриването и на четвъртия дом "Дъга", в който се настанени деца с увреждания от 3 до 7 години", посочи кметът. Фандъкова определи поставения от президента 15-годишен срок за закриване на всички приемни институции като реален. "Столична община имаме ясна програма и стратегия за справяне с проблема и дори преди тези 15 години можем да бъде лидер в това отношение", отбеляза още кметът Йорданка Фандъкова.

Тя обяви още, че Столична община е подписала договор за доставка на 50 нови тролейбуси.  Общата стойност на тези изцяло модерни, достъпни и климатизирани тролейбусни е над 27 млн. евро. Като успех на Столична община кметът посочи още подписания през изминалата седмица договор за доставка на 20 трамваи, които в следващите девет месеца трябва да бъдат по улиците на София.

Кметът присъства на посещението на принц Едуард и принцеса Софи в Центъра за обществена грижа "Св. София" в столицата.