Крайните квартали - рай за имигрантите в България

Евтините квартири и близостта до работното място са част от плюсовете

Имигрантите у нас предпочитат да се заселват трайно в крайните квартали на големите градове. Причината -  ниските наеми на квартири, сравнително удобния транспорт и близостта до индустриалните зони, където често намират работа.

По негови данни голяма част от имигрантите не намират постоянна работа през първите години от пребиваването си в България заради ниската степен на адаптация, непознаването на системата, езика и административните правила. Голяма част от чужденците не знаят правата и задълженията си, както и ангажимента си към и от страна на държавните органи.

Това се установява след проект за изготвяне на индикатори за анализ на степента на интеграция на чужденците, които се заселват у нас. Той обхваща градовете София, Пловдив, Варна и Бургас и е с продължителност 3 месеца – от април до юни тази година. Проектът е финансиран от Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни.
Към 1 февруари 2011 година у нас живеят постоянно 36 723 чужденци. Всеки втори е от европейска държава извън Европейския съюз. Преобладават руските граждани - 65,1 %, следвани от тези на Украйна, Македония, Молдова и Сърбия. Към същата дата в България постоянно живеят 8 444 граждани на Европейския съюз. 14,3 на сто от тях са част от населението на Варна и областта.