Вече не бързам с назначенията, призна Орешарски

Премиерът заяви, че в повечето министерства вече има заместници

Разбирам стремежа на българите да живеем в нормална държава, обяви в интервю за "Стандарт" премиерът Пламен Орешарски. "Вече не бързам с назначенията. В повечето министерства вече има заместници, което не налага спешно и самоцелно да се пълнят бройките", обясни той. За него е важно кабинетът да няма повече кадрови грешки след прибързани ходове.

Орешарски заяви, че протестите са започнали още първите дни, без причини и поводи. Според него, когато управлението направи една, две политически грешки същите се засилиха.

"Очевидно толерансът от 100 дни е за други времена. Ние нямаме право на грешки, каквито правеха всички други правителства. Но това мобилизира за по-прецизни действия и по-бързи резултати.", заяви премиерът. Той обяви, че разбира напълно протестиращите, но са необходими още системни и последователни усилия, за да се живее в нормална държава.

Във връзка с обещанието си да се разплати с бизнеса до края на август, министър-председателят заяви, че ще го направи "дори с риск да не се съберем в планирания бюджетен дефицит за тази година."

Водя се от разбирането, че държавата трябва да стане изряден платец, какъвто някога беше, за да може да изисква от бизнеса също да бъде изряден данъкоплатец. По данните, с които разполагам, става въпрос за суми от порядъка на 200 млн. лева, каза Пламен Орешарски. Той обяви, че ще потърси начин да бъдат подпомогнати общините, но преки субсидии, за да се разплатят по някои просрочени плащания, кабинетът не би могъл да предостави. По думите на премиера - няма такъв механизъм.

"През погледа на работниците и служителите заплатата е доход. Но от гледна точка на конкурентоспособността на нашите фирми заплатата е разходи за труд. В същото време нивото на минималната заплата изостава значително под стандартите за елементарна издръжка и през зимните месеци това става още по-очевидно. Надявам се в тристранния диалог да се намери приемливо и балансирано решение", така отговори Орешарски на въпрос с колко ще се увеличи минималната работна заплата от 1 октомври, без бизнесът да затъне още, а потреблението да се вдигне.

Във връзка с идеята на ДПС да лансира идеята да се облагат с данъци спестяванията в офшорни зони заради изтичането на капитали, Пламен Орешарски каза, че на този етап това е само идея. Нея ще преценят внимателно при предстоящите дискусии по бюджета за следващата година.

За това, че след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и последвалото извинение от Орешарски, ДПС и БСП, последва нова кадрова грешка с назначаването на Иван Иванов, премиерът каза: "Веднага я поправих. И ще продължа в този стил. Ще отстранявам всеки, за когото се докаже, че с някои свой действия сега или в миналото е нарушавал добрите практики."

"Аз имам позитивно отношение към всички български партии и съм готов за диалог с тях. Ще се радвам, ако и ГЕРБ изрази такава готовност, още повече с някои от неговите членове на ръководни позиции имам добри лични контакти", каза още министър-председетелят. Той обяви, че има амбиция да изпълня всички краткосрочни мерки, които е обещал още в деня на избирането му за премиер. "В хода на изпълнението ще информирам обществото дали и какви допълнителни възможности са се разкрили и какви допълнителни ангажименти мога да поема. За повечето обаче са необходими пари и ще мога да бъда по-конкретен едва когато видя как приходните агенции влизат в необходимата кондиция и как в икономиката се появяват признаци на съживяване", каза Пламен Орешарски.