Взели 1 млн. лева, за да махнат Ботев от учебниците

405 експерти са участвали в изработката на проекта, заяви министър Клисарова

Близо един милион лева са изхарчени за променените учебни програми по български език и литература, заяви пред БНР министърът на образованието и науката Анелия Клисарова.

"Това е един проект, започнал преди година и половина, на стойност 10 милиона лева, но за изработването на програмите са отделени 933 хиляди, или близо милион лева. В резултат на тези милион лева е направена програма по български език и литература и така цялата общественост въстана срещу това, защото отпадат основни стихотворения на Ботев, на Вапцаров", заяви Клисарова.

Тя е категорична, че с нея не е бил съгласуван нито самият проект, нито качването му на сайта.

"Това, което мога да обещая, е, че няма да променя учебните планове и учебната програма и няма да отпадат творби на тези автори. Аз този проект и няма да го подпиша", каза министърът.

Тя съобщи, че 405 експерти от средното и висше образование са участвали в изработването на тази програма по български език и литература.

"В момента правя проверка и не мога да си представя кои са тези експерти, които участват в именно такава разработка, в която отпадат основни произведения, характерни за българския дух, за българската борбеност. Изключително съм учудена, че нещо се качва на сайта на министерството без знанието нито на заместник-министър, нито на министър", коментира още Клисарова.

По думите й тенденцията е да има повече упражнения в програмите, както е в други държави.

"Всичко това не трябва да бъде за сметка на българския дух, на българщината, а да бъдат изработени така програмите, че да могат всички деца да знаят, да помнят своята история, да пазят националния дух и да имат национална гордост и съответно да могат да изразяват това и писмено, и устно".

Министър Анелия Клисарова беше категорична, че подобряването на програмите и учебните планове ще става чрез широко обществено обсъждане и споделяне на различни мнения, за да бъде взето под внимание какво мислят и учениците, и преподавателите, и родителите.