Протестите срещу Орешарски не охладняват

Хиляди излязоха по улиците на големите градове

Успоредно на горещото време не охладняват и протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Хиляди излязоха по улиците на големите градове в страната.

 

Варна

С около 200 души започна поредният антиправителствен протест във Варна.
И днес над 200 души се събраха на антиправителствен протест във Варна. По традиция хората затвориха кръстовището пред общината. Няколко шофьори обаче останаха блокирани и един от тях се опита да мине през протестиращите, сред които бе и напусналият "Атака" бивш депутат, Димитър Карбов. Шофьорът на буса обаче мигновено си навлече гнева на протестиращите и само благодарение на бързата намеса на полицията не се стигна до по-сериозен сблъсък. Варненци поискаха и оставката на целия Общински съвет.

 

Пловдив

Броят на протестиращите в Пловдив прехвърли над 2000 души. Те блокираха бул."Шести септември", с помощта на полицията движението по булеварда е отцепено. Те скандират "Оставка”, "Избори” и "Червени боклуци”. При преминаването през Джумая джамия хората се стряха и обявиха, че протеситрат не срещу братята мюсюлмани, а против върхушката от ДПС и всички олигарси с български имена. Протестиращите се насочиха и по бул."Цар Борис Трети Обединител”, който също е отцепен от полицията. И днес се очаква протестното шествие в Пловдив да премине през централите на ДПС и БСП.

 

София

Хиляди се събраха пред Министерски съвет и днес. В деветия ден от протеста вече има и арестувани. Полицията задържа млад мъж след като провери раницата му, съобщава агенция "Фокус". Отново могат да бъдат чути фразите:

 "Долу ДПС”, "Оставка” и "Червени боклуци”. Неизменна част от протеста за поредна вечер са  семействата с малки деца. Пред огражданията на Министерски съвет са оставени червени обувки. Залепени са листове  с лозунги. Сред тях е и плакатът "Полицията е с нас, преговаряме с армията".

Блокирано е движението на Орлов мост в столицата, както и на кръстовището на Софийския университет "Св. Климент Охридски" заради протестното шествие с искане оставката на правителството на премиера Пламен Орешарски, съобщи агенция "Фокус. Недоволните граждани се движат по пътното платно. Те развяват български знамена, свирят със свирки и тръби, скандират "Мафия” и "Оставка". Носят плакати, на които пише: "Дайте ни думата, веднага променете процедурата за референдум", " Ние гоним БСП и ДПС от власт и не искаме ГЕРБ да идва" .
Протестиращите съвсем за кратко се спряха пред Народното събрание, където има метални ограждения пред сградата. До тях бяха застанали младежи, които носеха маски с лицата на Сергей Станишев и Георги Първанов и скандираха "Извини се, бе". Пред Народното събрание имаше друга форма на протест – палатков лагер.