Протестите срещу правителството не охладняват (обновена в 23,10)

Двама са арестувани

Успоредно на горещото време не охладняват и протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Хиляди се събраха пред Министерски съвет и днес.

 

В деветия ден от протеста вече има и арестувани. Полицията задържа двама мъже, съобщва пресцентъра на СДВР. Единят от тях е хвърлял ябълки по сградата на Министерски съвет.

 

На протеста отново можеха да бъдат чути фразите:

 "Долу ДПС”, "Оставка” и "Червени боклуци”. Неизменна част от протеста за поредна вечер са  семействата с малки деца. Пред огражданията на Министерски съвет са оставени червени обувки. Залепени са листове  с лозунги. Сред тях е и плакатът "Полицията е с нас, преговаряме с армията".

Протестното шествие мина и през Орлов мост и достигна Моста на влюбените. Блокирано е движението на кръстовището до моста. В началото на протестното шествие се движат няколко полицаи с мотори и една патрулна кола. По време на шествието протестиращите пяха Химна на България под акомпанимента на барабан и тъпан. Те развяват български знамена и скандират "Мафия", "Оставка", "Червени боклуци". Протестиращите приканват минувачите и живущите в сградите около бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" да се включат в шествието. Сред протестиращите има и такива, които водят домашните си любимци.

Преди това протестиращите за кратко се спряха пред Народното събрание, където има метални ограждения. До тях бяха застанали младежи, които носеха маски с лицата на Сергей Станишев и Георги Първанов и скандираха "Извини се, бе". Пред Народното събрание имаше друга форма на протест – палатков лагер.

Със скандирания "Мафия" и "Долу ДПС" протестното шествие срещу кабинета на премиера Пламен Орешарски мина през централата на ДПС, съобщава агенция "Фокус". Протестиращите останаха за кратко пред сградата, след като почти не се спряха и пред централата на БСП. Има засилено полицейско присъствие в района и е блокирано движението на кръстовището между бул. "Ал. Стамболийски" и бул. "Мария Луиза". Броят на протестиращите видимо не намалява. Сред тях продължава да има колоездачи, малки деца и домашни любимци. Шествието се насочва в посока Министерски съвет.

Час след времето, в което беше предвидено антиправителствените демонстрации да приключат по улиците на София все още има протестиращи.

Хората скандират: "Утре пак" и "Всеки ден ще е така до победата". По асфалта в района на Орлов мост остават рисунки и надписи, адресирани към управляващите партии.
Полицията продължава да пренасочва движението, като колите на градския транспорт достигат до Орлов мост и се връщат обратно по маршрутите си.