Мартин Шулц застана зад Станишев

Европейският съюз е под заплаха, смята Шулц

"Водиш държавата и ПЕС в изключително труден момент. Невинаги се срещат лидери, които да са толкова силни, че да могат публично да признаят, че са направили грешка". Така председателят на Европейския парламент Мартин Шулц се обърна към лидера на ПЕС и на БСП Сергей Станишев. Това се случи на заседанието на Съвета на Партията на европейските социалисти (ПЕС), което се провежда в НДК.

 

Изявлението на Шулц е провокирано от думите на Станишев, че се извинява за назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Според Сергей Станишев то е било "голяма политическа грешка". Признанието му дойде след бурни граждански протести срещу назначението на Пеевски.

По думите на Шулц изявлението на председателят на ПЕС и на БСП: „ показва, че ти не си тесногръд човек, който е убеден, че всичко, което прави, е правилно. Ти си мислещ човек, и ти си човек, и ти правиш грешки и си признаваш. Това е разликата между нас и десните партии”, каза Мартин  Шулц.

"Трябва да опишем състоянието на Европейския съюз. Той е под заплаха. Искаме да променим ЕС, не искаме да го поддържаме във вида, в който е в момента. Ние заедно сме много по-силни, отколкото всяка държава поотделно”, заяви още  Шулц.

"Надяваме се, че на заседанието на Европейския съвет ще се вземе решението за тези 6 милиарда евро, предвидени за младежка заетост през 2014 - 2020 г.", сподели още председателят на Европейския парламент Мартин Шулц на заседанието на Съвета на Партията на европейските социалисти. Той обясни, че 1 милиард евро от тях трябва да остане за 2020 г. „Младите безработни хора нямат нужда от този 1 милиард през 2020 г., а сега”, подчерта Мартин Шулц.
"Идеята за Европа е такава, че държавите и нациите си сътрудничат. Имаме нужда от нов договор на ЕС, може би по-добър, но проблемът е, че вече имаме договор и не можем да решим проблемите, като обсъждаме решения за Европа за 2020 г. Трябва да решим проблемите в рамките на Лисабонския договор. Трябват решения сега. ЕС трябва да мобилизира 700 милиарда евро за безопасността и сигурността на банковата система”, заяви Шулц. "Тези пари ще ги чакаме до 2020 г. Трябва да имаме инструмент за гъвкавост. Възможно най-голямо количество средства трябва да се даде за справяне с младежката безработица”, подчерта още той.
"ЕС е огромно постижение, изключително ценно историческо постижение и не трябва да си играем с това какво се случва с него. Не трябва да подценяваме гражданското настроение, какво очакват от нас обикновените граждани. Очакват конкретни отговори. Само при отрязване на бюджетите никога няма да можем да си върнем растежа", посочи Мартин Шулц.