Поддръжници и противници на правителството се счепкаха пред НДК

След близо два часа протести напрежението се поуталожи

Малка група в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски, пристигнала пред сградата на НДК, предизвика скандал с недоволни от кабинета, които са се събрали  там искане за оставка на правителството. Това съобщи агенция "Фокус".

 

Хората, които  се обявяват в подкрепа на премиера Пламен Орешарски, заявиха, че не искат правителството да подава оставка, а да бъде оставено да работи. Според тях - оставка няма да доведе до нищо. Те уточниха, че не искат ГЕРБ да се връща на власт. Останалите протестиращи обаче  ги обвиниха в провокация и започнаха да ги освиркват бурно. Полицията се намеси, за да предотврати скандала. Имаше словесни престрелки, не се стигна до сблъсъци.
Броят на протестиращите с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски достигна около 300 – 400 души. Те скандират "Оставка", "Червени боклуци”, "Мафия", развяват български флагове и освиркват. Виждат се и плакати с надписи: "Сбогом, ПаднишеФ", "Еднопосочен билет до Марс (Червената планета на нашите управляващи)", "PES, kick him out he’s useless", "Stanishev is not a socialist, he is a sociopath", "Moderation with the mafia", "Give us arms to toggle the regime", “How to carry on with you”, “Don’t promise me anything for tomorrow, because tomorrow begins today”.

 

Пространството пред НДК е избрано за място на демонстрацията по причина че в сградата се провежда конференция на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Протестиращите смятат, че този факт ще осигури по-добра чуваемост на исканията им.

 

След близо два часа протести напрежението се поуталожи. В момента част от демонстрантите се разотиват, съобщава още "Фокус".