Съдията Панайот Генков сред последните, видели жив отвлечен и убит бизнесмен

Крими

22-06-2013, 06:22

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Делото "Гранити" продължава на 24 октомври

Магистратът от ВАС Панайот Генков е сред последните, които са се срещнали и разговаряли със съсобственика на "Гранити" Стоян Стоянов, стана ясно вчера в съдебната палата в бургас.
Генков бе сред разпитаните свидетели по делото, но както повечето от тях заяви, че от събитията през 2008 г. е минало много време и няма ясен спомен за случилото се, пише в. "24 часа".
Това наложи прочитане на показанията му, дадени по време на досъдебното производство.

Известният магистрат се е познавал много добре със Стоянов, дори му поръчал да наглежда сина му Павел, който през 2008 г. учел в Бургас. На 6 март двамата се срещнали със Стоянов. Със сина ми забелязахме, че е притеснен и угрижен, свидетелствал съдията.
Няколко месеца по-късно Генков разкрил, че е предоставил на Стоянов телефон на Станислав Михайлов, тогавашен шеф на Агенция за държавни вземания, за да разговарят за парцел, съседен до този на "Гранити". Магистратът също се е познавал с Михайлов, тъй като жена му работела в АДВ. Стоян му споделил, че по негова информация Станислав Михайлов е реалният собственик на съседния имот, с който той имал грижи.

Михайлов е сред 5-та обвинени за покушението на бизнесмена Стоян Стоянов. Той е в неизвестност от 5 години. 
Подсъдими са още четирима мъже - Стоян Петров и Стоян Колев, които са зад решетките, Галин Костов и Нено Стоянов, които бяха освободени под парична гаранция. и двамата редовно се явяват в съда.

Ден по-рано беше разпитан криминално-проявеният Филип Филипов, приятел на един от подсъдимите по делото "Гранити" - Стоян Колев по прякор Левски.
Питаха ме: "Кой уби Стоян?", докато уточнят за кой Стоян става дума доста време ми биха ток в гърба", каза вчера в съдебната зала Филипов. Случката се разиграла във Варненското IV РУП преди 4 години.

42-годишният свидетел бе докаран с белезници, той излежава присъда по друго дело.
Свидетелят Филип Филипов е бил приятел на подсъдимия Стоян Колев. По време на досъдебното производство е разпитван пред съдия. 
Много време мина, почти нищо не помня, заяви вчера пред съда Филипов, с което предизвика искане за прочитане на показанията му. От тях стана ясно, че в той е един от криминално проявените, които са получили "оферта" да очистят безнесмена Стоянов. Предложението дошло от Димитър Костадинов Димитров, друг негов познат и близък до Стоян Колев.

Димитров е сред призованите свидетели, но вчера не се яви.
Попита ме искам ли да изкарал малко пари, ако свърша една точно определена работа за един човек от Бургас, каза, че става въпрос за 10 000 лв., твърди в показанията си Филип Филипов. Той обаче преценил, че това не е работа за него и отказал. По-късно получил същото предложение и от Стоян.

В разпита си пред съдия Филипов твърди, че е свидетел на странно телефонно обаждане, получено от Стоян Колев. Семейно били на заведение, когато телефонът му звъннал, мъжът приел обаждането и чувайки съобщението отсреща прибледнял. После обяснил: "Сега ми се обадиха, че адашът от Бургас са го оправили".
Защитата на Стоян Колев - адвокатите Бранимир Балачев и Иван Томов насочиха разпита в друга посока. Така Филипов трябваше да разкаже какво му се е случило преди да даде показания пред съдия. Оказа се, че е бил арестуван от "качулки", които са използвали освен белезници и електрошокови палки. Усещането за арестанта било, че го прострелват с него, което го парализира.

Първо го откарали в споменатото полицейско управление, където палките пак влезли в употреба и после пропътували със собствения му мерцедес разстоянието между Варна и Бургас, за да бъде разпитан като свидетел пред съдия.
Адвокатите заявиха, че ще имат още въпроси към Филипов в хода на съдебното дирене.

Делото "Гранити" се точи от години, това е най-мъчително за родителите на убития Стоян - Милка и Господин. Те отново бяха в съдебната зала заедно с адвоката си Йордан Дичев. 
Процесът продължава на 24 октомври.