Осми ден на протести на "лумпените" в София (НА ЖИВО)

Мисия София

21-06-2013, 18:56

Снимка:

Bulgariautre

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Следете тук какво се случва в поредния ден на недоволство

Хиляди протестиращи блокираха движението на площад „Независимост” пред Министерски съвет и за осми ден искат оставка на правителството на Пламен Орешарски.

Хората отново развяват трикольора и издигат плакати срещу кабинета, премиера и партиите, които го подкрепят. Свирки, тромби и викове "Оставка" най-често огласяват площада.

 

Столичните полицаи пък излизат със светлоотразителни жилетки с надпис "Антиконфликт", съобщиха от МВР.

При охраната на масови прояви на "първа линия" ще бъдат разположени служители, облечени със светлоотразителни жилетки с надпис "Антиконфликт полиция". Това е нов подход, който се въвежда по инициатива на ръководството на СДВР. Целта е униформените служители ясно да заявят пред гражданите желанието за толерантност и овладяване на напрежението при провеждането на масови прояви и за диалог с гражданите.

Следващата стъпка ще бъде и въвеждането на полицейски екипи, на чиито светлоотразителни жилетки ще се чете надписът "Полиция - Диалог екип". Тяхната задача ще бъде да водят диалог с различни групи протестиращи, организатори и граждани по време на протестни митинги и шествия. Гражданите на място ще могат да сигнализират за възникнали проблеми и създадени условия за провокации или ескалация на напрежението. Униформените са обучени за водене на преговори при евентуално възникнали конфликти между страните.

 

19:05 Протестиращите искат оставката на премиера Пламен Орешарски до 21:00 часа днес и заявяват, че ако не я получат ще окупират НДК утре преди обед по време на конференцията на ПЕС.

 

19:20 На площада много семейства с гордост носят плакати "Горд родител на лумпен"

 

19:30 Продължават да идват все повече хора на протеста, вече са над 8 000. Скандира се "Уволнени сте", "Мафия" и "Червени боклуци". Част от плакатите гласят: "Борим се за идеите си", "Тук съм, за да остана", "За мен е чест да съм тук". Обстановката е спокойна.

 

20:15 Хилядите хора поеха по познатия маршрут по бул. Цар Освободител. Тези, които са най-отпред обаче не спряха пред Народното събрание, а поеха към Орлов мост, който също ще бъде блокиран.

 

20:20 Шествието минава спокойно, протестиращи раздадоха минерална вода на полицаите до Военния клуб. Група жени са с ленти като кралици на красотата. На тях е изписано "Мис Неразбрана 2013".

20:30 На Орлов мост младеж е издигнал плакат: "Аз съм над 95 кг, но никога няма да продам България за 30 лв. и парче пица, за да пикая пред операта".

 

21:00 Част от протестиращите продължават да бъдат на Орлов мост, докато други се насочиха към НДК. Очаква се след това да продължат по познатия маршрут до политическите централи. Много млади хора носят лаптопи и таблети, на които пише "Аз съм лумпен", на един пък се отброяваха грешките на правителството до тук.

 

21:20 Полиция попречи на протестиращите да минат в непосредствена близост до сградата на НДК. Около сградата има поставени и метални ограждения. В НДК днес и утре се провежда конгрес на Партията на европейските социалисти.

 

21:35 Протестиращите вече са на "Позитано" 20, засега всичко е спокойно. Хората скандират "Оставка" и "Червени боклуци". Има засилени мерки за сигурност от страна на полицията