И все пак, Англия затвори за българи!

Българомразецът Найджъл Фарадж тихо и кротко постигна своето - Островът се заключи само с няколко променени изисквания в 3-4 институции, без закони и много шум

Кучетата си лаят, керванът си върви. Името на Найджъл Фарадж нашумя у нас, когато английският политик се появи в публичното пространство и призова Обединеното кралство да затвори вратите си за българи и румънци. На Острова последваха няколко брутални репортажа, които представяха лицето на България в най-лошата й светлина. В последствие своето съгласие за крутите мерки дадоха и Нейно Величество Елизабет II и премиерът Дейвид Камерън.

На никой дори не му мигна окото, че се нарушават основни принципи на Европейския съюз, че се обиждат цели нации, че се лепват грозни петна. Всичко минаваше в графата "това са само предложения" и мнозина го приемаха просто като превантивни мерки. Е, да ама не. Оказа се, че без да се приемат закони, без да се огласява публично и без много шум – Великобритания вече затвори за българи и румънци. Направиха го тихомълком, променяйки само няколко изисквания в различни институции.

Преди време беше лесно. Пристигаш и като гражданин на ЕС изпращаш шофьорската си книжка в DVLA (техния КАТ), а след 2 седмици те ти връщат английската, която служи за доказателство за адрес и е изключително важна за интервюто за NINO (Нешънъл иншурънс намбър, който ти позволява да започнеш работа).

Ето и първата спънка. За да получиш вече шофьорска книжка – трябва да си живял 6 месеца и 1 ден в страната. До тук добре. Как обаче ще получиш доказателство за адресна регистрация, което да предоставиш на интервюто за NINO? За целта са ти нужни подписан договор за наем или фактури за платени сметки. Ето го и проблем номер 2! Как да наемеш жилище. Изискването във всички агенции вече е да предплатиш 6 месеца плюс наем и половина депозит и банкова сметка. Това ще рече минимум 6 хиляди паунда и... всъщност, ако сумата може да се осигури, то с отварянето на банковата сметка нещата не са толкова прости и опитвайки да си откриеш такава влизаш в огромен водовъртеж. От една страна в банката изискват да предоставиш разрешително за работа, а от друга – за интервюто за разрешително ти трябва... банкова сметка.

Тук вече се чувстваш в безизходица. И по закона на Мърфи най-лошото тепърва предстои. До скоро нямаше абсолютно никакви проблеми да се регистрираш в NHS (тяхната здравна каса) и да запишеш детето си в училище. Е, да, но и това вече не е така. Касата вече също иска доказателство за адрес и разрешително за работа, а задължителните форми за прием в учебно заведение разполагат със специална графа – "за българи и румънци", където се изискват не просто доказателство за адрес или удостоверение за притежание на Нешънъл иншурънс намбър, а "резиденшъл пермит". Това на практика са "синя и жълта карта". Как става сдобиването с тях? Допреди година начинът беше един – кандидатстваш, като доказваш, че работиш и си плащаш данъците. А сега? Обаждайки се, за да поискаш документи, които да попълниш, отговорът е: "Не издаваме".

Това е истината. Лоша, гадна, болезнена. Те го направиха. Не официално. Не с решения на правителството. Не с много шум. Просто промениха няколко изисквания в 3-4 институции и постигнаха своето.

Вариантът за българи, които искат да живеят и работят на Острова, е само един – да убедят солиден работодател в качествата и възможностите си, и той да им изпрати покана и да им задейства издаването на документи за пребиваване. Така, както беше при визовия режим.