Налбант ще настоява "Моята молитва" да остане в учебниците

Общество

21-06-2013, 16:58

Снимка:

бгнес

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Зам.-просветната министърка смята, че несправедливо е набедена за махането на Ботевото стихотворение

Заместник-министърът на образованието Мукаддес Налбант  била изненадана от отпадането на някои от произведенията на българските класици от учебните програми. Това се разбра от изказването й пред Дарик радио.

Налбант обясни, че знаела за готвените промени от 2 дни и смущаващ за нея бил фактът, че учебните програми са правени на базата на неприет закон. Според зам.-министъра те са изготвени не за действащия в момента закон, а за друг, който няма да бъде приет. Тя категорично заяви, че ще настоява стихотворението „Моята молитва" на Христо Ботев да остане в учебниците.
„Едно от най-значимите произведения на българската литература, което пренася духа на европейското просвещение, на силата на разума, на господството на разума в духа на Европа, във философията - това е стихотворението „Моята молитва".

Затова специално за това стихотворение съм пристрастна и ще отстоявам да бъде запазено". Според Мукаддес Налбант името й е несправедливо замесено в скандала с отпадането на някои от произведенията на български класици от учебниците по литература.

Мукаддес Налбант добави, че екипът, отговорен за проекта, е бил ръководен от бившия заместник-министър на образованието в кабинета „Борисов" Милена Дамянова. Тя подчерта, че не е знаела за предвижданите промени в учебните програми. Зам.-министъра хвърли вината за отпадането на "Моята молитва" от учебниците и върху екипа изготвял промените. По думите й  доверието на Министерството към 450-те учители и експерти, съставили проекта, е голямо, и е възможно за това да е било взето решение за приемането му.