Работим в интерес на обществото, заинати се Станишев

Правителството чува гласа на гражданското общество и търси диалог, заяви червеният лидер

Правителството чува гласа на гражданското общество, търси диалог и ще докажем, че работим в интерес на обществото. Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и президент на Партията на европейските социалисти в словото си пред конференцията на жените-социалистки от ПЕС.

"През февруари, след три години потискане, обществото ни се събуди и се случи ефектът на "тенджерата под налягане" - над 150 000 български граждани излязоха на улиците. Началният тласък за тези протести бяха цените на тока, но истинският мотив бе усещането за липса на държавност, подчерта Станишев.Той каза, че най-важното сега е правителството да работи за хората.

За изпълнението на плана "Орешарски" социалистът каза, че това няма да е лесно, тъй като бюджетът на страната е сринат, резерви няма и се изисква много ясна воля срещу контрабандата и срещу източването на бюджета.

Той описа някои от задачите и целите на правителството на Пламен Орешарски като отчете за успех приетото увеличение на помощите за отглеждане на дете до 2 години с 20 на сто от 1 юли. "През септември ще станем свидетели и на значителни допълнителни средства за децата, които тръгват на училище в първи клас. Това е ден, който всяко дете трябва да запомни като уникален, и независимо дали родителите са бедни или богати, то да го запомни като празник. Затова правителството ще помогне на хората”, обеща социалистът. Той допълни, че от септември ще се разшири и кръгът на хората, които получават енергийни помощи, за да могат да преживят зимата.

Сергей Станишев заяви, че в България има партии, които търсят реванш. Според него, предишните управляващи искат този реванш, защото по най-нечестен начин те са станали най-голямата парламентарна група.

"БСП и ДПС днес заявяват и се обявяват за честни правила за провеждане на изборите. Аз лично настоявам да има машинно гласуване, за да няма фалшифициран вот и купуване на гласове. И това ще бъде направено именно в диалог с гражданското общество", подчерта Станишев.

Той благодари на групата на социалистите и демократите "за това, което постигат". По думите му - 75 млн. евро ще дойдат в нашата страна по програми за младежка заетост. Председателят на ПЕС заяви, че ЕС подкрепя банките, но е по-важно да се подкрепят обикновените хора и тяхното бъдеще.

"Затова ще продължаваме да се борим. Тази инициатива за младежката заетост срещна одобрение, но като е така - подкрепете я всички в Европа, за да имаме успех, защото тези първоначални средства са само капка в морето. Уверявам ви, че няма да изоставим тази инициатива", категоричен бе Сергей Станишев.

Той изрази подкрепата си за председателя на групата на жените в ПЕС Зита Гурмай, обръщайки се към нея с думите: Зита, ти винаги се намираш на най-горещите точки по света - е, тук не е само топла температурата, но е нажежена и политическата обстановка.

В Европа има схващане, че всичко е равнопоставено, честно и справедливо. За съжаление, кризата ни показа, че това не е така, отбеляза той. Има неравенство при заплащането между половете. Трябва да се борим за еднаквото заплащане между мъжете и жените, ще се стремим да променим тази реалност, но тази промяна не идва лесно. Няма да се предадем - това е природата на нашето движение, каза Станишев.

Подкрепяйте инициативите, предложени от Зита Гурмай. Тя е жена, изпълнена със страст да реализира идеите си, заключи социалистът.

Оставка на правителство не се дава в интернет или на когото и да е. В България има легитимни институции, заяви пред журналисти Сергей Станишев. Изказването е по отношение на поставения в социалните мрежи срок от протестиращите оставката на кабинета "Орешарски” да бъде факт до събота.

Червеният лидер каза, че уважава протестиращите, но би ги предпазил от това да не позволят да бъдат част от политически интереси.

Той отново призна, че изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е бил грешка. "Доверието много трудно се печели, но лесно се губи. Осъзнавам добре, че допуснахме тежка политическа грешка макар и с най-искрени и добри намерения за постигане на резултати". Според Станишев сегашното правителство трябва да спечели времето да работи в интерес на българските граждани.