ЕК иска реформите в България да продължат, заяви Барозу

Държавните институции да не бъдат подлагани на съмнение, призова той

Днес Барозу се срещна с премиера Пламен Орешарски, за да обсъдят положението на България в Европейския съюз. Председателят на Европейската комисия заяви, че следи зорко ситуацията в България.

"Европейската комисия следи ситуацията в България и последните събития повдигат опасения сред европейските партньори на страната", заяви той по време на пресконференция в Брюксел.

Сред поводите за притеснение Барозу определи последното назначението на Делян Пеевски. В тази връзка председателят на ЕК подчерта, че въпреки борбата за власт на партиите, която е нормална за демократичните системи, е важно между политическите сили да има поне минимален национален консенсус, а държавните институции да не бъдат подлагани на съмнение.

Барозу е категоричен, че реформите в България трябва да продължат, включително в икономическата област. "Обсъдихме детайлно европейските фондове, които са критични за България. В момента фондовете от ЕС са основния източник на приходи в страната и ние искаме да сме сигурни, че тези пари се използват за добри каузи и инвестиции, просперитет на България", подчерта той.

Барозу посъветвал Орешарски да бъде мъдър в ключови назначения, особено на тези постове, които касаят борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

"Обсъдихме детайлно настоящата политическа ситуация в страната. Наясно съм, че политическата обстановка е напрегната и рефлектира на желанието на българското общество да види реформи, както и интеграция в политическата система", подчерта председателят на ЕК. "Оценявам гаранциите, които получих от премиера. Бях ясен с него, че притесненията са ни относно развитието в някои от областите, които посочихме преди няколко години", добави той.

Ние директно заявяваме какво трябва да се направи на национално ниво. "Напоследък публикувахме специфични препоръки към страните, които се надявам, че ще бъдат одобрени от Европейския съвет. Много от изискванията трябва да се свършат на национално ниво, но ЕС може и ще подкрепи тези усилия", обеща Барозу.