И "Крадецът на праскови” изхвърча от час

Най-доброто от печата

21-06-2013, 07:59

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Колко си хубава” на Христо Фотев замества "Майце си”

Близо 500 университетски и училищни преподаватели предлагат стихотворения на Ботев, Вапцаров и Смирненски, които се изучават в момента, да не фигурират в новите програми по български език и литература. Новите проекти са качени на сайта на МОН.
„Тези предложения
не са разписани от никой
министър
и подлежат на широко обсъждане. Няма решение те да бъдат приети в този си вид”. Това обясни вчера шефката на дирекция „Средно образование” в МОН Евгения Костадинова.
Според проектите от задължителната програма по литература липсват Ботевите стихотворения - „Моята молитва”, „Майце си”, „Борба”. От Вапцаров са останали само „Песен за човека” и „Романтика”. Учениците няма да са задължени да учат и „Цветарка” на Христо Смирненски. За сметка на това са включени стихотворения на съвременни автори като „Колко си хубава” на Христо Фотев. Учителите предлагат още романът „Тютюн” да бъде сменен с „Осъдени души”. Никъде в проектопрограмите не се виждат и Яворовите стихотворения - „Арменци” и „На нивата”.
От учебния материал искат
да отпадне и „Дядо Йоцо гледа”
както и Вазовата повест „Чичовци”. Фейлетоните на Алеко Константинов и „До Чикаго и назад” също липсват от програмата. Не са пренебрегнати българските класици, заложени са повече упражнения върху тях и върху съвременната литература, каквато е тенденцията и в европейски мащаб” каза образователният министър проф. Анелия Клисарова. Тя обясни, че някои от произведенията на автори като Вазов и Ботев са отпаднали, защото заемат голяма част от учебното време и
често творбите им се претупват
Друга причина за разтоварване на програмата е да има повече време за практически упражнения. Клисарова посочи, че всички учебни програми и задължителни предмети се осъвременяват и усъвършенстват, за да станат по-атрактивни за изучаване.
От ведомството обясниха, че произведенията, които липсват, можели да се изучават в часовете по профилирана подготовка.
Голямо разместване има и в изучаваните произведения от чуждата литература. „Сън в лятна нощ” и „Ромео и Жулиета” ще се изучават в осми клас, а „Хамлет” и „Тартюф” отпадат от учебните програми.
Учебниците са разтоварени и от „Нежна спирала” на Йордан Радичков, както и „Дервишово семе” на Николай Хайтов.
„Дамата с рентгеновите очи” на Светослав Минков също няма да се учи, както и „Преди да се родя и след това” на Ивайло Петров и „Крадецът на праскови” на Емилиян Станев.
Предложените програми за различните класове по български език и литература ще бъдат обсъдени след като новият закон за средното образование влезе в сила. „Говорила съм с екипите до Коледа да влезе на първо четене в парламента”, каза министър Клисарова.