Депутатите ще обсъдят промените в енергийните закони

Политика

21-06-2013, 08:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Токът поевтинява с 5%

Борим се да запазим цената на тока, заявиха от ДКЕВР

Петима министри ще участват в парламентарния контрол

Днес депутатите ще обсъждат промени в два енергийни закона – Закона за енергетиката и Закона за възобновяемите енергийни източници. Промените са свързани с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

ДКЕВР ще може да използва нов метод за ценообразуване, при който да се отчитат само реално извършените разходи за електроенергията. Създава се законова възможност, когато има опасност за дебалансиране на енергийната система, Енергийния системен оператор (ЕСО) да може да спира онези производства, които могат да дебалансират системата.

Предвижда се да се увеличи с един месец периода за определяне на цената на електроенергията. Такса "пренос" пък ще се поема от производителя на електроенергия.

Чрез промени в Закона за ВЕИ се предвижда средствата от националния фонд, които се събират при продажба на квоти, да отиват за покриване на преференциалните цени, с които държавата поема ангажимента да доплаща производството на зелената енергия.

Петима министри ще участват в парламентарния контрол, който по традиция ще започне в 11.00 часа. Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова ще отговаря на пет въпроса. Транспортният министър Данаил Папазов - на четири въпроса. Министърът на външните работи Кристиан Вигенин ще отговори на един въпрос, а земеделският министър Димитър Греков и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще отговарят на по два въпроса.