30 арестувани протестанти в Измир

Турската полиция продължава да арестува участници в демонстрациите

Турската полиция е арестувала 30 участници в демонстрациите, които бяха проведени в град Измир в израз на подкрепа към започналите в Истанбул протести. Задържаните са заподозрени за организиране на атаки срещу правителствени сгради.

 

В рамките на други операции в четвъртък бяха задържани още 13 души, които са заподозрени за вандализъм, използване на "коктейли" Молотов и подбуждане към безредици.

 

Според правозащитни организации над 3000 души са били задържани от началото на протестите досега. Десетки остават в ареста, а срещу най-малко шестима са повдигнати обвинения.

 

Междувременно турското вътрешно министерство съобщи, че е започнало разследване за използването на прекомерна сила от страна на полицията.

 

В четвъртък турската полиция атакува и разруши палатков лагер на протестиращи в защита на каузата за парка "Гези", разположен на площад "Мир" в югоизточния град Мерсин. Полицейската акция стана само няколко часа преди официалното откриване на Средиземноморските игри, на което ще присъства турският премиер Реджеп Тайип Ердоган.

 

Днес шест турски лекарски организации разкритикуваха честата употреба на сълзотворен газ при потушаването на антиправителствените протести в Турция от страна на полицията, като посочиха, че два от досегашните смъртни случаи може да са причинени от газа. "Имаме сериозни опасения за смъртта на двама граждани вследствие на излагането им на сълзотворен газ. Смъртта на двамата не е била взета под внимание от статистиката за жертвите на сблъсъците", заяви лекар от Асоциацията на съдебните лекари. Турските медици също така разкритикуваха използването на сълзотворния газ като "химическо оръжие".

 

Днес стана ясно и че турският външен министър Ахмет Давутоглу е поискал от турските посолства по света да изготвят доклади за начина, по който са били възприети протестите в Турция. "Поисках подробни доклади за усилията, които страните са положили, за да създадат нагласа срещу Турция, както и за използваните средства в този процес, за действията на посолствата ни и за реакцията на гражданите ни", заяви Давутоглу. В изявлението си министърът сравни протестите със земетресение. "Земетресението с магнитуд 4 ще разтърси всички, но и ще ни подготви за по-големи трусове. Този път не пострадахме, но си припомнихме някои неща. Това е опит. Правителството ще анализира щателно събитията", посочи още Давутоглу.

 

Операциите по арестуване на демонстранти продължават.