КСНС отложи промените в сектор "Сигурност"

Росен Плевнелиев призова за мирни и демократични протести

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) не постигна съгласие по мерките на парламентарно представените политически партии към обществените очаквания и отложи реформите в сектор "Сигурност". Гаранции за публичност и прозрачност при кадровата политика в сектора ще бъдат разгледани на следващото заседание, което според думите на президента Росен Плевнелиев предстои да бъде свикано "в най-скоро време".

 

На срещата не бяха поканени нито директорът на НРС, нито главата на НСО или главният прокурор и председателят на ВКС. Още в първите си минути заседанието започна със скандал, след като лидерът на "Атака" Волен Сидеров взе думата на президента Росен Плевнелиев и започна да му задава въпроси за офшорките. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна заседанието, а като представител на партията остана заместник-председателят Цветан Цветанов. Сред напусналите КСНС бяха още премиерът Пламен Орешарски, който заминава за Брюксел, председателят на парламента Михаил Миков (който имаше лекция) и министърът на финансите Петър Чобанов.

 

Решено бе се до следващата среща на съвета да не се приемат законови промени в сектор "Сигурност", тъй като се сметна за еобходима нуждата от интегриран подход в тази чувствителна сфера.

 

Постигнато бе общо разбиране за природата на протестите - да преминават по мирен и демократичен начин, с призив срещу всяка форма и прояви на агресия и екстремизъм, а гласът на самите протестиращи непременно да бъде чут.

 

Обща е позицията да се работи за по-либерален, променен изборен кодекс, който да отстрани проблемите, за които част от хората протестират, каза Плевнелиев на заседанието. "Няма да спра да се боря за стабилност. Ще стоя на страната на справедливостта и на народа си. Нека политическите партии намерят този тон и този подход, който да излъчва пред обществото отговорност", допълни президентът.

 

По отношение на назначението на Делян Пеевски за председател на агенцията, президентът коментира, че "хронологията на проблемите е показала на цялата нация, че това е едно добре планирано мероприятие с нагласянето на критериите, изискванията и годините за определен кандидат." Държавният глава предупреди да не се бърза и да не се допуска отново подобен подход към законодателни промени, както и към назначаването на председател на ДАНС и други висши държавни длъжности.

 

Президентът призова още за публичен и подробен дебат в специализираните комисии в парламента и за изслушване на кандидатите с техните концепции и с ясен ангажимент за краткосрочни и дългосрочни мерки.

 

"Арогантният реваншизъм не е рецептата за излизане от ситуацията, в която е вкарана българската политика днес", допълни Плевнелиев. "Компроматната война е стар изпитан способ. Когато казваме на българските граждани по най-безпардонен начин, че можем не просто да им предложим всичко, а и да излезем от всяка ситуация по познатия неискрен подмолен начин, ние не просто ги подценяваме, а и откровено ги обиждаме".

 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви още, че правителството "Орешарски" трябва да остане, защото има важни задачи за свършване. Част от тях ги има в плана "Сидеров" и те са свързани с икономическото и социалното положение на българите. Сидеров бе категоричен, че изборният кодекс не е най-важното; далеч по-необходимо е да се направи нещо за доходите на българите, да се вземат мерки срещу ограбването на държавата.

 

Сидеров бе категоричен, че днес има свръхкритичност към назначенията от кабинета на Орешарски, докато по времето на Бойко Борисов "нещата не стояха така". Борисов не се извини за нито една своя кадрова грешка, допълни лидерът на "Атака".