Пуснаха садиста на кучето срещу 2000 лева

Животното е умряло в адски мъки, Райчо е на свобода

Окръжните магистрати в Пловдив пуснаха на свобода Райчо Иванов. Той бе в ареста заради жестокото убийство на кучето си. Мъжът от Тополово бе вързал животното на колата си и го влачил по асфалта на селото. Снимка на изтезанието, публикувана във Фейсбук, породи масово недоволство.

Съдът наложи парична гаранция от 2000 лева. Магистратите взеха предвид чистото съдебно минало на Райчо, семейното му положение и най-вече представена здравна експертиза от 2011-та година за хипертония и исхемична болест. Пред съда той каза, че съжалява за постъпката си. Гледал и хранел кучето, но то освен кокошките се опитвало да ухапе и внука му.

В съдебната зала имаше хора от организации в защита на животните, предаде репортер на Plovdivutre.bg. Адвокат Евгени Атанасов и Георги Ташев заявиха, че ще заведат граждански иск срещу Райчо Иванов и ще търсят обезщетение. След оглед на трупа на животното те видели разкъсани сухожилия, счупени предни лапи и липсваща кожа. Заявиха, че кучето е измъчвано жестоко, а влаченето по асфалта предизвикало шок на нервната система.