ЕК съди България заради данъчни облекчения за САЩ

Свят

20-06-2013, 15:05

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

България не е изпълнила ангажимент от присъединяването си към ЕС

Европейската комисия (ЕК) даде България на съд заради митнически и данъчни облекчения за стоки от САЩ, несъответстващи на общностното законодателство, съобщиха от пресслужбата на Комисията.

При присъединяването си към Европейския съюз България се е ангажирала да вземе всички необходими мерки, за да приведе действащите си споразумения със страни извън Съюза в съответствие с правото на ЕС. Сред тях е двустранното споразумение за техническа помощ със САЩ, по силата на което България премахва облагането с мито и ДДС на вноса на продукти, свързани с финансирани от САЩ проекти за подпомагане. Това не е разрешено по правилата на ЕС за митата и ДДС.

Комисията поиска от България да измени споразумението в съответствие с правото на ЕС или да го прекрати едностранн. България обаче не направи това и Комисията завежда дело в Съда на ЕС.

Според правилата на ЕС за митата митнически облекчения могат да се прилагат само при специфични обстоятелства. Например, някои привилегии и имунитети са позволени, когато организации се учредяват по международното право или когато със страни извън ЕС се сключват споразумения за културно, научно или техническо сътрудничество.

По правилата на ЕС за ДДС освобождаването на вноса от ДДС може да се позволи по дипломатически споразумения. Нито едно от данъчните и митническите облекчения в споразумението между България и САЩ не отговаря на тези критерии, отбелязва ЕК.

Ето защо не могат да се прилагат облекчения за вноса на стоки за финансирани от САЩ проекти за подпомагане в България, категорична е Комисията.