Вдигат майчинските на 310 лв. от 1 – ви юли

Гласуваха 95 народни представители, като всички бяха "за"

Помощта за малко дете ще се увеличи от 240 лв. на 310 лв. още от 1 – ви юли.

Това стана ясно на днешното разглеждане на законопроект за промяна в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г. Гласуваха 95 народни представители, като всички бяха "за".

Депутатите са обединили становищата си за промени в закона от двата внесени законопроекта, единият на левицата и ДПС, другият - на ГЕРБ. Предложеният законопроект осигурява по-адекватна степен на социална защита, която отчита изменението в защитения минимален доход от труд, какъвто е минималната работна заплата, както и по-висока социална справедливост. Също така се предлага увеличението на обезщетението за отглеждане на малко дете да се осъществи от 1-ви юли 2013 г.,според предложението на депутатите от ГЕРБ, а не от 1-ви октомври

Ще подкрепим този законопроект, той е първият, с който започваме изпълнението на екшън-плана на премиера Орешарски. Даваме си сметка, че само с тази мярка няма да се реши демографският проблем у нас, заяви от трибуната Алиосман Имамов, депутат от ДПС. Инвестиции, заетост и повишаване на доходите - това са стъпките в растежа на една икономика, добави той.

Това, което сме поели като ангажимент започва да се изпълнява и то е само началото на цял социален пакет, който ще реализираме, подчерта Корнелия Нинова от КБ.

Предложеният законопроект осигурява по-адекватна степен на социална защита, която отчита изменението в защитения минимален доход от труд, какъвто е минималната работна заплата, както и по-висока социална справедливост.